”Ryssarna vill att våra barn ska glömma sitt land”

Publicerad 2022-09-07

Ryska lärare och skolböcker tar över i de ockuperade delarna av Ukraina.

Målet är att hjärntvätta de ukrainska barnen, hävdar en lärarinna.

– Ryssarna vill att våra barn ska glömma sitt land och vilka de är, säger hon.

Följ ämnen
Ukraina

När det nya läsåret startade den 1 september i Ryssland innebar det ett ökat fokus på att barnen ska bli mer patriotiska. Samtidigt infördes den ryska, uppgraderade läroplanen i de ockuperade delarna av Ukraina.

Varje skolvecka ska numera inledas med att skolbarnen sjunger den ryska nationalsången och står i givakt när den ryska flaggan hissas, från ukrainska Cherson till ryska Vladivostok.

Nytt är också att undervisningen varje måndag ska inledas med ett ”samtal om viktiga saker”.

Målet är att eleverna blir ryska patrioter. Förstaklassarna ska under samtalen lära sig att älska den ryska naturen, femteklassarna ska få höra om hur de ryska soldaterna i Ukraina är hjältar och tonåringarna i elfte klass ska få reda på att äkta patrioter är redo att försvara fosterlandet med vapen i hand, enligt ryska upplysningsministeriets noggrant utarbetade anvisningar.

När den ryska läroplanen börjar användas i de ryskockuperade delarna av Ukraina kommer framför allt historieämnet att byta skepnad.

 Skolbarn deltar i en rysk nationell flagghissningsceremoni som markerar skolårets början i Ryssland.

Ryska trupper på Krim nämns inte i läroboken

I nya ryska läroböcker i historia påstås det bland annat att invånarna på Krim 2014 gick ut på gatorna för att ”försvara sina rättigheter” efter att ”radikala nationalister… kom till makten i Kiev med stöd från Västvärlden”. Samtidigt nämns överhuvudtaget inte att ryska trupper intog halvön.

Påståenden om att Sovjetunionen var en ockupant, inte en befriare, i många länder efter andra världskriget kommer inte heller att tillåtas i ryskockuperade ukrainska skolor.

– Kreml gör skolundervisningen till ett propagandaverktyg. Eleverna undrar varför våra skolor klätts med flaggor från ett annat land. Till och med sexåriga barn förstår att det inte är normalt, säger en lärare, som vill vara anonym.

Den ryska utbildningsministern Sergej Kravtsov hävdar att det ukrainska skolsystemet ”måste rättas till”. Men bara omkring en fjärdedel av lärarna i det ockuperade Cherson-området har gått med på att börja undervisa enligt den ryska läroplanen.

Veckan före det nya läsårets början flydde omkring 3 500 familjer från de ockuperade områdena, framför allt för att de vill skydda sina barn från den ryska skolpropagandan, uppger ukrainska myndigheter.

Skolstart i ukrainska Tjernihiv.

”Barnen blir gisslan”, säger en mamma

– Ryssarna tvingar på oss sina traditioner och sin kultur. Jag vill inte att barnen ska bli gisslan i den här situationen, säger en anonym mamma i ockuperade Melitopol, som också är upprörd över att undervisningen numera sker på ryska.

Pressen på lärare och föräldrar i de ockuperade områdena är stor. Lärarna riskerar att förlora sin inkomst om de vägrar samarbeta. I värsta fall blir de kidnappade, ett öde som nyligen drabbade en rektor i Cherson-området när han inte ville införa den ryska läroplanen. Samtidigt är de pressade från ukrainskt håll: lärare som samarbetar med ryssarna kan hamna i fängelse, om området återerövras av Ukraina.

Föräldrar som vägrar skicka sina barn till skolan har informerats om att de kan fråntas sina föräldraskap. Samtidigt lockas föräldrar med ett engångsbidrag på 10 000 rubel – omkring 1 800 kronor – om de skickar sina barn till skolan.

Under sommaren har ryska lärare lockats med fyrdubbla löner om de tar anställning i ”de sydvästra territorierna”, det vill säga det ockuperade Ukraina. Samtidigt har 600 000 ryska läroböcker skickats till områdena, där hundratusentals ukrainska barn nu ska tvingas följa den ryska läroplanen.

Källor: Tidningarna Meduza, New York Times, BBC och Strana.