Hans återkomst – hit rör han sig under kvällen

Publicerad 2023-08-07

Ovädret Hans fortsätter ligga över Sverige.

Under kvällen gör han comeback med mer vind och regn.

Här blir det värst.

Följ vår liverapportering om ovädret Hans.

  • Linnea Nordström
    9 aug 2023

    Dammen i Norge har brustit

    Foto: Cornelius Poppe / NTB

    Delar av dammen vid Braskereidfoss kraftverk i Norge har brustit, skriver VG.

    Vattenmängden har fått med sig ett räcke och vattnet forsar nu genom kraftverket och ut över parkeringsplatsen, uppger VG:s reporter på plats.

  • Linnea Nordström
    9 aug 2023

    Inte längre aktuellt med sprängning vid damm

    Det är inte längre aktuellt att spränga dammen vid kraftverket Braskereidfoss i Norge. Polisen tror inte längre att det behövs, skriver NRK.

    – Vi tror att översvämningstoppen är nådd, säger insatsledare Fredrik Thomson til NRK, men tillägger att beslutet kan komma att ändras.

  • Linnea Nordström
    9 aug 2023

    Kraftverksområdet spärras av – bron kan brista

    Höga vattenflöden har trängt in i Braskereidfoss kraftverk i norska Våler, som gjort att luckorna inte kan öppnas. Polisen överväger därför att spränga delar av dammen.

    Nu har området spärrats av och polisen fruktar att bron vid kraftverket ska brista, rapporterar NRK.

    Norska justitie- och beredskapsministern Emilie Enger Mehl är på plats och beskriver situationen som "kritisk", enligt NRK.

  • Linnea Nordström
    9 aug 2023

    Ingen fara för svenska kraftverk trots höga vattenflöden

    Norsk polis kommer att spränga vid dammen på Braskereidfoss kraftverk i Våler efter att höga vattenflöden gjort att vatten trängt in i kraftverket.

    Trots höga vattenflöden i Sverige är det ingen fara för svenska kraftverk, uppger Fortum för Aftonbladet.

    – För närvarande bedömer vi att det inte finns någon omedelbar risk för att någon av våra anläggningar skulle hamna i en liknande situation. Även om situationen är ansträngd fortsätter vi aktivt övervaka våra anläggningar för att vidta eventuella åtgärder om det behövs, säger Per-Oscar Hedman, kommunikationschef Fortum Sverige.

    Det är dock höga flöden i älvarna och i magasinen och Fortum uppmanar allmänheten att vara vaksam och vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder längs vattendragen.

  • Niklas Gustafsson
    9 aug 2023

    Polisen bekräftar – kommer spränga vid dammen

    Den norska polisen bekräftar för norska VG att de kommer genomföra en explosion på dammen vid kraftverket.

    – Dammen är utan el, så vi kan inte få kontakt med luckorna. Vi ska inom kort fysiskt hjälpa till att öppna en lucka, med en explosion, säger stabschefen vid polisen i Innlandet, Pål Erik Teigen.

Ovädret Hans bjöd på blixtshow och stora regnfall på flera håll i landet när ett åskoväder rörde sig nordväst. SMHI uppmätte 25 443 blixtar under det gångna dygnet.

Åskovädret som började i Öland ligger har måndagseftermiddagen legat över Jämtland och Dalarna men letar sig nu mot norska gränsen vid Funäsdalen. Och på flera håll har ovädret lett till trafikproblem och översvämningar på flera håll.

Under måndagseftermiddagen uppdaterade SMHI sin röda varning som gäller för tisdagen och onsdagen till att omfatta områdena Nordöstra Västergötland, Värmland och västra Närke. Samt Halland och delar av sydvästra Småland.

Men varningarna kan komma att förändras. SMHI skriver på sin sida att storleken och placeringen av regnmängderna är osäkra.

Översvämningar på E6 utanför Malmö på måndagsmorgonen.

Hans äntrar västkusten

I nuläget ligger åskovädret över västra delar av Norrland och västra delar av Västerbotten som drabbas av åskoväder och kraftiga regn.

– De kraftiga skurar som nu ligger över västra norrland kommer mattas av under kvällen och natten, säger Linnea Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI.

I södra Sverige är det lugnare under eftermiddagen, men under natten kommer Hans tillbaka med regn och blåst. Framförallt över väst- och sydvästkusten när ovädret drar mot Norge.

– Ovädret får fördjupad kraft och lågtrycket kommer tillbaka under natten. Där kommer det stanna upp och snurra kvar, säger Rehn Wittskog.

– Själva vindvarningen för väst- och sydkusten gäller från 08 men vinden tilltar mer och mer under kvällen och natten. Just ikväll blir det Skåne som får det blåsigast, säger Rehn Wittskog.

Men det blir inte bara västkusten som får det stökigt. Lågtrycket kan få impulser som uppstår på olika ställen över landet.

– I kväll kan det förekomma åskskurar över östra Svealand.

Ostadigt framöver

Blåsten och regnet över västkusten och södra Sverige håller i sig under morgondagen. Först på onsdagen lugnar den kraftigaste vinden ned sig, enligt Linnea Rehn Wittskog.

– Lågtrycket kommer mattas av mer och mer från onsdag och torsdag. Och drar i väg under torsdagsdygnet, säger Rehn Wittskog.

SMHI:s gula varningar om hög blåst ligger kvar, även på östkusten. Från Gotland, ned över Ystad upp mot Kattegatt och nord mot Norge ligger fortfarande gula varningar om kulingar.

Vinden bidrar då till ökade vattenstånd över Västsverige, enligt Kristin Hallberg, meteorolog på SMHI.

– I morgon förskjuts lågtryckscentrumet något västerut mot Oslofjorden. Då får vi in kraftiga vindband västöver och sydvästlig vind över Skåne.

– Det gör att vattenståndet stiger över Västsverige, säger Kristin Hallberg.