Lågtrycket fördjupas – röda varningar: ”Riktigt busväder”

Kraftiga vindar & höga flöden • Liverapportering

Publicerad 2023-08-07

Ovädret Hans har kopplat sitt grepp om Sverige.

Det regnar och åskar – och nu kommer också kraftiga vindar.

– Det är för tidigt att säga att faran är över, säger Niclas Hjerdt, hydrolog på SMHI.

Följ vår liverapportering om ovädret Hans.

  • Linnea Nordström
    9 aug 2023

    Dammen i Norge har brustit

    Foto: Cornelius Poppe / NTB

    Delar av dammen vid Braskereidfoss kraftverk i Norge har brustit, skriver VG.

    Vattenmängden har fått med sig ett räcke och vattnet forsar nu genom kraftverket och ut över parkeringsplatsen, uppger VG:s reporter på plats.

  • Linnea Nordström
    9 aug 2023

    Inte längre aktuellt med sprängning vid damm

    Det är inte längre aktuellt att spränga dammen vid kraftverket Braskereidfoss i Norge. Polisen tror inte längre att det behövs, skriver NRK.

    – Vi tror att översvämningstoppen är nådd, säger insatsledare Fredrik Thomson til NRK, men tillägger att beslutet kan komma att ändras.

  • Linnea Nordström
    9 aug 2023

    Kraftverksområdet spärras av – bron kan brista

    Höga vattenflöden har trängt in i Braskereidfoss kraftverk i norska Våler, som gjort att luckorna inte kan öppnas. Polisen överväger därför att spränga delar av dammen.

    Nu har området spärrats av och polisen fruktar att bron vid kraftverket ska brista, rapporterar NRK.

    Norska justitie- och beredskapsministern Emilie Enger Mehl är på plats och beskriver situationen som "kritisk", enligt NRK.

  • Linnea Nordström
    9 aug 2023

    Ingen fara för svenska kraftverk trots höga vattenflöden

    Norsk polis kommer att spränga vid dammen på Braskereidfoss kraftverk i Våler efter att höga vattenflöden gjort att vatten trängt in i kraftverket.

    Trots höga vattenflöden i Sverige är det ingen fara för svenska kraftverk, uppger Fortum för Aftonbladet.

    – För närvarande bedömer vi att det inte finns någon omedelbar risk för att någon av våra anläggningar skulle hamna i en liknande situation. Även om situationen är ansträngd fortsätter vi aktivt övervaka våra anläggningar för att vidta eventuella åtgärder om det behövs, säger Per-Oscar Hedman, kommunikationschef Fortum Sverige.

    Det är dock höga flöden i älvarna och i magasinen och Fortum uppmanar allmänheten att vara vaksam och vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder längs vattendragen.

  • Niklas Gustafsson
    9 aug 2023

    Polisen bekräftar – kommer spränga vid dammen

    Den norska polisen bekräftar för norska VG att de kommer genomföra en explosion på dammen vid kraftverket.

    – Dammen är utan el, så vi kan inte få kontakt med luckorna. Vi ska inom kort fysiskt hjälpa till att öppna en lucka, med en explosion, säger stabschefen vid polisen i Innlandet, Pål Erik Teigen.

Ovädret Hans drog in över landet under söndagskvällen med regn och åska i södra och mellersta Sverige och orsakade översvämmade vägar, strömavbrott problem för flygtrafik.

I dag fortsätter regnovädret – och väntas dessutom bli värre. Lågtrycket som lagt sig över landet fördjupas under måndagen.

– Det väntas fortsatt ge riktigt busväder under veckans första dagar. Lokalt kommer det kunna falla mer än 70 millimeter regn och det kommer vara blåsigt, säger Hanna Winge på Klart.se.

Stor risk för störningar

Blåsigast blir det i södra Götaland, de mellersta delarna av landet och i fjälltrakterna, med kulingvarningar över Östersjön och Kattegatt.

Under dagen drar ett nytt område med skurar och åska in från söder. Mest regn väntas i norra Svealand och södra Norrland. Lokalt kan det bli kraftiga regn- och åskskurar även i Götaland och övriga Svealand.

Regnet håller sig kvar under tisdagen. Gula varningar är utfärdade för regn i nordvästra Götaland, sydvästra Svealand och södra Norrland det närmsta dygnet.

SMHI: Faran inte över

De stora regnmängderna har fått SMHI att utfärda röda varningar för ”extremt höga flöden” i Västra Götalands, Värmlands, Jönköpings och Örebro län under tisdag och onsdag.

– Att vattendrag sväller upp i röd nivå, det är flöden som återkommer var femtionde år. Det är väldigt ovanliga flöden och stor sannolikhet att det blir störningar på infrastruktur och hus, säger Niclas Hjerdt,

hydrologHydrologi är läran om vattnet i jordens landområden. En hydrolog studerar vatten i insjöar, vattendrag och marken. på SMHI.

SMHI varnar för ”extremt höga flöden”.

Under nattens regn har centrala Jönköping drabbats. Bland annat har lägenheter i ett äldreboende översvämmats och en trottoar har rasat.

I Malmö har E6 stängts av efter att bilar fastnat då delar av vägen ställts under en meter högt vatten.

Polferries har ställt in sin färjetrafik mellan Sverige och Polen under söndagen och måndagen till följd av Hans.

Ovädret väntas ligga kvar över landet till och med torsdag. Flera räddningstjänster, bland annat i Göteborg och flera orter i Värmland har höjt sin beredskap och att kalla in extra personal.

– Det är ett ihärdigt oväder så det kommer komma mer regn. Det är för tidigt att säga att faran är över, säger Niclas Hjerdt.