Delstat förbjuder dragartister att läsa för barn

Publicerad 2023-05-25

Delstaten Montana förbjuder dragartister att läsa för barn på offentliga skolor och bibliotek.

Beslutet har fått omfattande kritik.

Samtidigt planerar fler delstater för liknande lagändringar.

Montana blir den första delstaten i USA som inför ett förbud för människor klädda i drag från att läsa för barn på offentliga skolor och bibliotek, rapporterar amerikanska medier.

Lagen, som var del i ett paket av flera förändringar som påverkar hbtq-personer, trädde i kraft så snart den undertecknades av den republikanske guvernören Greg Gianforte i måndags.

Sonen försökte övertyga

Redan när paketet låg som förslag försökte Gianfortes egen son, som definierar sig som icke-binär med ”hen” och ”dem” som pronomen, övertyga sin far att inte underteckna lagarna, skriver Montana Free Press.

Guvernören valde att underteckna lagen, som fick stöd av en majoritet av de republikanska lagstiftarna i delstaten, eftersom han ”tycker att det är högst olämpligt att små barn, särskilt de i förskolan och grundskolan, utsätts för sexualiserat innehåll”, uppger talespersonen Kaitlin Price i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AP.

Greg Gianforte.

”Kriminaliserar”

Kritiken har varit omfattande.

Dragartister har betonat att man inte ska blanda ihop evenemang för barn, som sagoläsning på bibliotek, och uppträdande som är tänkta för vuxna, då dessa skiljer sig åt i utformning.

– Vita individer med noll erfarenhet av draggruppen har nu definierat vad dragkonst är enligt lag, och jag tror jag talar för hela vår grupp när jag säger att det är sårande, nedvärderande, och en misstolkning, säger den lokala dragartisten Anita Shadow till Montana Free Press.

– En av de stora frågorna handlar om att det verkar råda total missuppfattning om att drag i sig är sexuellt – så är inte fallet.

Jonathan Hamilt, vd på Drag Story Hour som ordnar evenemang på skolor och bibliotek runt om i USA, säger till CNN:

– Montanas nya lag kriminaliserar yttrandefrihet och konst och alla borde tolka det som en varningssignal. Moralpaniken som råder kring drag har alldeles för länge fått vara syndabock för transmisogyni och transfobi i det här landet.

Dragartist läser för barn under sagostund.

Fler vill förbjuda

Flera andra delstater tycks också planera för att förbjuda dragartister från läsevenemang, skriver AP. I både Florida och Tennessee finns lagförslag redo, men i båda fallen krävs det att uppträdandena ska bedömas som sexuella, något som kan bli en tolkningsfråga och ett lagligt spörsmål.

Att Montana drivit igenom lagen beror på att delstatens lagstiftning är unik – där finns inte samma krav om ett sexuellt element för att införa ett förbud, uppger nyhetsbyrån.

Det senaste året har dock lagförslagen som försvårar för dragartister och hbtq-personer varit rekordmånga, konstaterar CNN.

I tidigare nämnda Tennessee har offentliga dragshower förbjudits sedan i mars. Och i Florida har den republikanske guvernören Ron DeSantis, som i natt tillkännagav sin kandidatur i presidentvalet 2024, undertecknat en lag som ger delstaten rätt att dra tillbaka tillståndet för platser som tillåter barn på ”vuxenevenemang”, vilket tolkats som en riktad åtgärd specifikt mot dragevenemang.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln