Åkesson om sagostunder med dragartister: ”Anspelar på sexualitet”

Publicerad 2023-04-29

SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson är kritisk till sagostunder med dragartister.

Han tycker inte att de ska läsa för barn.

– Jag tycker att det finns en sexualisering i det där, säger han i Ekots lördagsintervju.

Flera Sverigedemokratiska politiker har tidigare kritiserat kommunala kulturevenemang där dragartister på bibliotek läser sagor för barn.

Även partiets ledare Jimmie Åkesson säger i Ekots lördagsintervju att han är kritisk till det.

– Jag tycker att det finns en sexualisering i det här. Man klär sig på ett speciellt sätt som anspelar på sex. Man kallar sig saker som anspelar på sexualitet. Jag har inga problem med det, det kan till och med vara underhållande med dragshow och så, säger han, och fortsätter:

–Men när man ska läsa sagor för barn måste man vara väldigt noga med att inte gå över den gränsen.

Sagostund. Arkivbild.

Hot mot bibliotek

På lokala håll har sagostunderna med dragartister kommit att bli ett mycket omdebatterad ämne bland sverigedemokrater.

Konceptet, som kallas Drag Story Hour, kom till Sverige 2017. Men under det senaste året har ett flertal bibliotek mottagit hot och hat i samband med evenemangen.

– Det är ett visst parti som går över gränsen när det gäller principen om armlängds avstånd och det är Sverigedemokraterna. Det här att man går på just Drag Story Hour har också ökat efter valet, har Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening, tidigare sagt.

Biblioteket i Olofström har tidigare valt att hålla sagostunderna digitala, medan Malmös stadsbibliotek tagit in väktare för att kunna genomföra dem på ett säkert sätt.

I mitten av oktober ställde SD-ledamoten Jonathan Sager en fråga till kommunfullmäktige i Kalmar om man tänkte agera för att ställa in det ”motbjudande” evenemanget.

Vill se mer politiskt inflytande över kulturen

Vidare säger Jimmie Åkesson att han anser att det mest demokratiska vore att ge politiker mer inflytande över den skattefinansierade kulturen.

– I grunden tycker jag inte att politiker ska inte bestämma innehåll i medier eller i kulturliv. Men samtidigt, om vi nu har skattefinansierad kultur, blir den ju aldrig fri. Då tycker jag att det mest demokratiska är att man ändå låter de folkvalda ha ett inflytande över vilken typ av kultur som ska finansieras skattemässigt, säger han i lördagsintervjun.