Presidentvalet i USA 2020

Obama till attack mot Trump i natt: ”Som en dokusåpa”

Av: 

Emelie Svensson

NYHETER

PHILADELPHIA. Barack Obama gick till hård attack mot president Trump i natt.

I sitt första kampanjevent för Joe Biden sa USA:s före detta president att hans efterföljare ljuger, har misslyckats totalt och behandlar presidentämbetet som en dokusåpa.

– Han har inte visat intresse att hjälpa någon annan än sig själv och sina vänner, sa Obama.

Demokraterna har tagit fram sitt kanske viktigaste vapen i kampanjen för att slå Trump: Barack Obama.

Under ett drive in-möte i Philadelphia i Pennsylvania, talade USA:s tidigare president inför en samling av särskilt inbjudna supportrar. Runt 350 bilar med entusiastiska väljare var på plats vid Citizens Bank Park, framför en av stadens baseball-arenor, vid midnatt svensk tid.

LIVE! SENASTE NYTT OM USA-VALET

 

Av tradition brukar inte tidigare presidenter kommentera sina efterträdare, men Barack Obama skräder inte orden när han pratar om Trump.

Foto: AP

”Bara hjälpt sig själv”

Av tradition brukar tidigare presidenter sällan kommentera sina efterträdare, men Obama höll inte tillbaka. Talet var hans hittills starkaste markering mot Trump.

– Jag trodde aldrig att Donald Trump skulle anamma min vision eller fortsätta med min politik. Men jag hoppades för landets skull att han skulle visa något intresse av att ta jobbet på allvar. Det har inte hänt. Han har inte visat något intresse av att göra jobbet, eller hjälpa någon annan än sig själv och sina vänner, sa Obama från scenen.

– Han har använt presidentskapet som en dokusåpa, en reality show, för att få uppmärksamhet. Men även hans tittarsiffror går ner, så du vet att det gör honom upprörd. Men det här är inte en dokusåpa – det här är verkligheten.

Hård kritik

Talet var en brutal uppgörelse med den sittande presidenten, med kritik mot hans politik men även mot hans person. Flera gånger tutade publiken medgivande, och flera Biden-supportrar viftade med flaggor medan solen gick ner.

Obama totalsågade även den nuvarande administrationens hantering av coronapandemin och sa att Trump överhuvudtaget inte kan skydda det amerikanska folket.

– Han kan knappt skydda sig själv. Om han faktiskt hade jobbat hela tiden så hade det aldrig blivit så här illa, sa Obama.

”Om han faktiskt hade jobbat hela tiden så hade det aldrig blivit så här illa”, sa Obama om Trump.

Foto: AP

Det var runt 350 bilar på plats vid Citizens Bank Park när Obama höll tal.

Foto: AP

”Att twittra fixar inte saker”

Han tog i det 40 minuter långa talet även upp Trumps Twittervanor, och sa att han retweetar konspirationsteorier.

– Att twittra vid tv:n fixar inte saker. Att hitta på saker gör det inte bättre. Du måste ha en plan. Vi lämnade bokstavligen en handlingsplan för pandemier till Vita huset. De har troligtvis använt den för att stötta upp ett vingligt bord någonstans, sa Obama.

Han talade också om New York Times rapportering de senaste dagarna, som handlar om att Trump ska ha ett hemligt kinesiskt bankkonto.

– Hur är det möjligt? Kan ni tänka er om jag hade haft ett hemligt kinesiskt bankkonto när jag försökte bli återvald? Tror ni att Fox News kanske hade varit något bekymrade? De hade kallat mig ”Beijing-Barry”, sa den tidigare presidenten och skakade på huvudet.

Ty och Donna Jenkins, tillsammans med sitt barnbarn, var nöjda med Obamas tal men tyckte inte att han ”slog till” mot Trump så hårt som de hade hoppats.

Foto: Emelie Svensson

”Slog inte så hårt som jag hoppats”

Obama sa också att han trots allt lyckats behålla hoppet de senaste fyra åren.

– Jag har varit arg. Jag har varit frustrerad, men jag har inte tappat hoppet.

Utanför grindarna väntade de 57-åriga makarna Ty och Donna Jenkins från Philadelphia tillsammans med sitt barnbarn. De var nöjda med Obamas tal, tyckte att han hade ett bra budskap, och tryckte på alla viktiga poänger.

– Men han slog inte till mot Trump så hårt som jag hoppades. Han hade kunnat trycka till honom ännu mer, säger Ty Jenkins, som tidigare har varit volontär för både Hillary Clintons och Barack Obamas kampanjer.

”Obama är nyckeln”

För fyra år sedan hjälpte det inte Demokraterna att Obama kampanjade sista kvällen inför valdagen i Philadelphia. Ty Jenkins var där då också och kände magin i luften, säger han. När Hillary Clinton förlorade blev han djupt deprimerad.

Men denna gång tror han att Obamas närvaro i den avgörande vågmästarstaten Pennsylvania kan entusiasmera ännu fler demokrater.

– Absolut. Obama är nyckeln tror jag. Han kan inspirera fler, framförallt afro-amerikaner, till att gå och rösta. Hillary tog delstaten för given, säger Ty Jenkins.

Obama avslutade sitt attack-tal med att säga att supportrarna inte skulle lita på opinionsmätningarna som visar att Biden leder i delstaten. Många tror att valet kan avgöras i Pennsylvania och att det lär bli jämnt.

– Vi kan inte bara föreställa oss en bättre framtid – vi måste slåss för det. Vi måste rösta som aldrig förr! ropade Obama.

Trump har ännu inte svarat på hans angrepp. Och Biden kommer fortsätta att använda Obama i kampanjspåret under valspurten: I natt kom ytterligare detaljer om vart Obama reser nästa gång – på lördag bär det av till vågmästarstaten Florida.

 


PODD Tre scenarier – det kan hända efter USA-valet

Aftonbladet Daily pratar med utrikeskommentator Wolfgang Hansson om tre olika scenarier som kan hända efter valet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

WOLFGANG HANSSON: Avslöjande om Biden slår tillbaka mot Trump

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2020

Barack Obama

Donald Trump

Joe Biden

Philadelphia

Presidentvalet i USA

Amerikansk politik