Latinoväljarna kan avgöra Trumps öde

Uppdaterad 2020-10-22 | Publicerad 2020-10-21

MIAMI, FLORIDA. I södra Florida hör jag fler människor tala spanska på gatorna än engelska.

Därför är det också logiskt att det är latinoväljarna som avgör vem som kommer att vinna delstaten och därmed presidentposten.

Joe Biden har varit i knapp ledning länge men det tätnar på upploppet.

På klassiska Versailles Bakery träffar vi Eduardo Gamarra, statsvetare och expert på hur latinos röstar i Florida och i hela USA.

Enligt honom är det fortfarande en helt öppen fråga vem av Joe Biden och Donald Trump som kommer att få merparten av delstatens latinoröster. Bidens ledning är inom felmarginalen.

– Ser man till hela USA kommer Biden att få överlägset flest röster från de 32 miljonerna röstberättigade latinos, men bilden i Florida är mycket mer komplex, säger Gamarra medan han tar en försiktig sipp på sin cortadito.

Vi sitter precis bredvid den ständiga ringlande kön av kaffe- och sötsugna som iförda ansiktsmasker håller ordentligt avstånd till varandra. Bara om man sitter ned vid ett bord är det tillåtet att ta av sig masken.

Gamarra, verksam vid Florida International University, tar bara av sig masken tillfälligt när han ska ta en klunk kaffe.

Han betonar hur mycket viktigare det är för president Trump att vinna Florida än för Biden.

– För Trump är det i praktiken kört om han inte vinner delstaten med sina 29 elektorsröster. Biden kan förlora i Florida men ändå bli president. Så ser valmatematiken ut.

Illa behandlade

2016 vann Trump med en dryg procentenhet men sedan dess har det hänt en hel del. Bland annat har cirka 300 000 puertoricaner fått nya hem i Florida efter den svåra orkanen 2017.

Gamarra tittar ner på mobilen och trycker bort ett samtal.

– De minns fortfarande hur illa Trump behandlade dem efter katastrofen. En stor majoritet kommer att rösta för Biden.

Men latinorösterna går inte att klumpa ihop till en enhetlig massa. Snarare måste varje grupp analyseras för sig. Venezuelanerna har sitt röstningsmönster. Colombianerna har ett extra högt valdeltagande och brukar välja en demokrat.

– Det räcker med en liten förändring på några procent åt ena eller andra hållet så kan segraren skifta. Blir det exempelvis ett högt valdeltagande kan det gynna Biden.

I Bidens favör verkar också det faktum att latinamerikaner tillhör de grupper som drabbats oproportioneligt hårt av coronapandemin. De riskerar också att förlora sin sjukförsäkring om Trump avskaffar Obamacare.

– Samtidigt fortsätter latinos att rösta på Trump trots att han uttryckt sig så rasistiskt om dem. Något som inte kan förklaras med vanlig logik.

Miami domineras av latinamerikaner som flytt från Kuba eller har sitt ursprung där. Traditionellt har de alltid varit republikaner.

Inte rösta för demokrat

– Men när president Obama öppnade upp USA mot Kuba bytte många latinoväljare sida, berättar Gamarra. De hade förhoppningen att Kuba skulle öppnas upp och Castroregimen försvinna. Därför vann Obama Florida. När Kubas öppning uteblev har sympatierna åter svängt tillbaka till republikanerna.

Ett faktum som vi på ett ovetenskapligt sätt får bekräftat under en eftermiddag i Lilla Havanna, centrum för kubanerna bosatta i USA.

Fruktförsäljaren Franky Verdecia skulle aldrig rösta på Biden.

Franky Verdecia är ingen stor Trump-fan men att han skulle rösta för Joe Biden är uteslutet.

– Inte en chans, säger han med bestämd röst. Jag tycker Trump gjort många misstag men du får nog svårt att hitta en kubaamerikan som kan tänka sig rösta för en demokrat.
Franky förlorade tidigt sitt jobb under pandemin men hart sadlat om och börjat som fruktimportör istället.

– Affärerna går lysande, säger han och bollar med en jättelik avocado.

Blonderadde Jaqueline Roque har bott hela sitt liv i stadsdelen.

– De fyra senaste åren med Trump har ekonomin varit jättebra, säger hon får en bekräftande blick från sonen Thomas som står bredvid.

– Att den gått ner under krisen är inte Trumps fel. Kanske kunde han ha hantera pandemin bättre men han har ändå klarat det helt ok.

Raphael Oliva som en gång kom hit från Kuba har ett annat skäl till varför han omöjligen kan tänka sig att rösta på en demokratisk kandidat.

En grönsakshandlare i Havana Village, Florida.

För mycket vänster

– Biden är för mycket vänster och han har alldeles för mycket folk i sin omgivning som är ännu mer vänster. Det är dom som kommer att vara de verkliga beslutsfattarna. Jag vill inte ha socialism och kommunism i USA.

Enligt statsvetaren Eduardo Gamarra är detta ett huvudskäl för många latinoväljare att inte rösta för en demokratisk kandidat.

– Många anser att Biden blivit kidnappad av de radikala inom partiet som Bernie Sanders och Alexandra Ocasio Cortez. De är livrädda för att de auktoritära diktatorer som de flytt ifrån ska återuppstå i ny skepnad i USA. De ser Biden som en potentiell ny Hugo Chavez eller Fidel Castro.

Samtidigt lockas många latinos lite motsägelsefullt av en stark ledare.

– De vill ha en "cadillo". En juan Peron eller Lula. Därför attraheras de av Trump trots hans auktoritära tendenser.

Huvudgatan i Lilla Havanna måste vara en av de cigarrbutikstätaste i världen. Utanför en av dem dånar kubansk musik ur en högtalare. Innanför i den svala luftkonditioneringen sitter Rodolfo Amaro och lägger på det yttersta tobaksbladet på långa, tjocka cigarrer.

Han slätar ut den bruna, läderaktigaktiga tobaken på ett litet bord och med en ovalformad specialkniv skär han ut en liten tunga som han sedan försiktigt rullar på den yttersta änden genom att fukta fingertopparna med saliv.

Juristerna avgör

Han har bott sex år i Miami men pratar ändå inte ett ord engelska. Däremot följer han den amerikanska politiken via de många spanskspråkiga radio- och tv-kanalerna. Han får visserligen inte rösta men har ändå en klar uppfattning.

– Trump är en galning och Biden är alldeles för gammal, konstaterar han kort.

Han drar ett bloss på den korta cigarrstumpen som dinglar i mungipan. En sötaktig, frän doft fyller rummet.

– Men Biden är åtminstone lugn och sansad i motsats till Trump.

Lugnt och sansat tror inte Gamarra det kommer att gå till när rösterna väl har räknats den 3 november.

– Både demokraterna och republikanerna har redan rekryterat en armé av advokater som kommer att överklaga minsta tveksamhet. Även om någon vinner en jordskredsseger fruktar jag att det är juristerna som kommer att bestämma valutgången snarare än väljarna.

PODD Tre scenarier - det kan hända efter USA-valet

Aftonbladet Daily pratar med utrikeskommentator Wolfgang Hansson om tre olika scenarier som kan hända efter valet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen