Svenske Erik ska korsa gränsen med ukrainska familjen

Uppdaterad 2022-02-24 | Publicerad 2022-02-23

Erik Lundin från Sundsvall är i Ukraina med sin partner Anna och bonusson.

De har lämnat Kiev för Lviv och ska nu försöka ta sig till Polen.

– Vi har hört att det ska vara lite bekymmer när så många vill korsa gränsen. Det kan nog ta sin tid, säger han.

Följ ämnen
Ukraina

För över en vecka sedan reste Erik Lundin, 63, från Sundsvall till sin partner Anna, 53, och hennes tonårsson i ukrainska huvudstaden Kiev, vilket Sundsvalls Tidning tidigare rapporterat om.

Men i takt med att läget i landet blivit allt mer spänt valde familjen att ta sig till Lviv i västra Ukraina i söndags.

– Det ser inte bra ut och med tanke på hur Putin uttalar sig om Ukraina känns det som en risk att han kanske utvidgar utbrytarregionerna och vill gå längre. Så som vi förstått kan Kiev vara ett av målen och då blir det tufft, säger han till Aftonbladet.

”Om det smäller går vi över”

Planen var att stanna i Lviv till åtminstone fredag. Men när Aftonbladet når Erik Lundin på telefon på onsdagskvällen har ukrainska parlamentet nyss klubbat igenom undantagstillstånd.

– Vi tänkte att om det smäller går vi över gränsen på en gång. Men det är mycket som händer och vi sitter och hanterar det just nu. Vi ska nog börja ta oss upp mot Sverige. Vi behöver göra det, säger han.

Erik Lundin från Sundsvall är i Ukraina med sin partner Anna och bonussonen. De ska nu försöka ta sig till Polen.

Familjen planerar att ta sig till polska gränsen, omkring en timmes bilfärd från Lviv. Eriks partner Anna har permanent uppehållstillstånd i Sverige sedan tidigare, men sonen har ännu inte fått beslut. Men med det spända läget känns det som det enda rätta beslutet att lämna.

– Det är skönt att vi är nära gränsen, men det känns jobbigt att lämna lägenhet och ett liv kvar i Kiev när hotet är så stort över huvudstaden. Så det är tudelat, säger han.

Nationalgardet i Ukraina på väg till Kiev.

Imponerad av ukrainska folket

Erik Lundin har noga följt utvecklingen över tid. När han kom till Ukraina reagerade han på invånarnas lugn.

– Jag är imponerad. De har försökt leva som vanligt så länge det går. Anna är artist och har inbokade konserter som nu kanske inte blir av med tanke på undantagstillstånd och läget. Man måste se till säkerheten först men försöka få livet att fortsätta genom krisen, säger han.

Ukrainska soldater i militärövning nära Lviv i västra Ukraina. I takt med att läget blivit allt mer spänt valde familjen Lundin att ta sig Lviv i västra Ukraina i söndags.

Vad som möter dem vid gränsen vet de ännu inte.

– Vi har hört att det ska vara lite bekymmer när så många vill korsa. Det kan nog ta sin tid men det går nog. Anna har ju uppehållstillstånd och hennes son har pass och är ju nära anhörig så vi har goda förhoppningar. Sen tar vi nästa steg därifrån och lösa allt eftersom, säger Erik Lundin.