Misstänkt i Malmömordet: Avskyvärd handling

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Johan Nilsson/TT
Malmöbon Berndt Carpenton ställer ner ett ljus på minnesplatsen på Sergels väg i Malmö. Inte långt därifrån sköts en 31-årig kvinna ihjäl på måndagsförmiddagen.

Kvinnan höll sitt barn i famnen när hon sköts ihjäl på öppen gata i Malmö.

En 19-årig man har anhållits – mot sitt nekande – misstänkt för inblandning i mordet.

– Han är förfärad över misstanken, säger hans försvarare Therese Ståhlnacke.

Mannen, som är på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord och grovt vapenbrott, vände sig frivilligt till polisen några timmar efter mordet på måndagen.

– Han fick höra att det skett en husrannsakan hemma hos honom och ville veta vad det var, om det var något polisen behövde prata med honom om. Så då kontaktade han polisen och kom in till förhör, säger advokat Therese Ståhlnacke.

19-åringen nekar till att ha med mordet att göra.

– Han tycker det här är en avskyvärd handling som han inte har någon inblandning i. Min förhoppning är att han inte kommer att behöva sitta så länge, säger Therese Ståhlnacke.

Mordvapen funnet

Polisen har fått tag i ett misstänkt mordvapen, men åklagare och polis är förtegna kring hur 19-åringen misstänks ha hjälpt till vid mordet. Ingen har gripits misstänkt för att ha skjutit den 31-åriga kvinnan.

Förutom kvinnan och hennes barn var även en man med på brottsplatsen.

– Vi har en god bild av de personer som är inblandade, men det finns mycket arbete kvar för att få hela bilden, säger Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö.

Det finns gott om vittnen till dödsskjutningen, men polisen kan inte uttala sig om någon annan än kvinnan var den egentliga måltavlan.

– Det är alldeles för tidigt för oss att välja någon form av motivbild eller spekulera. Vi utreder händelsen brett, säger Mattias Sigfridsson.

Runt 45 minuter efter mordet larmades polisen om en bilbrand cirka tre kilometer från skjutningen.

– Vi tror inte att det är slumpen att den här bilen brinner. Däremot är det alldeles för tidigt att säkert säga att de här händelserna har ett samband, säger Mattias Sigfridsson.

Många blev vittnen

Det var många människor i rörelse i området när kvinnan sköts ihjäl. Jonas Christofferssons bonusson stod och pumpade sin cykel runt hörnet när han hörde att skott avlossades. Egentligen skulle han ha varit i skolan, men han hade varit hemma för att lämna sin gymnastikväska.

– Han cyklade sedan åt andra hållet, för han blev rädd. Men så skulle han möta en kompis och cyklade förbi här på Sergels väg och då ser han kvinnan ligga på marken, säger Jonas Christoffersson.

När tonårspojken kommit tillbaka till skolan pratade han med lärare om vad han hade upplevt och kuratorn kopplades in.

– Han var ju verkligen skakad i går. Vi har snackat mycket om det och tog det lugnt hela dagen, säger Jonas Christoffersson.

"Helt förfärligt"

Många boende i området är chockade.

– Det är så sorgligt. Jag tänkte på det lilla barnet som ska få växa upp utan sin mamma, säger Malmöbon Berndt Carpenton.

Gravljus formar ett hjärta på marken utanför gatuköket på Sergels väg i Malmö. Innanför ligger blombuketter och fotografier på den mördade kvinnan.

– Jag blev så rörd, missmodig och tagen när jag hörde vad som hänt, säger Berndt Carpenton, som ställer ner ett ljus som det står "kram" på.

På väg hem från sitt dagliga morgondopp i Öresund stannar Theresa Benér – liksom många andra – till framför minnesplatsen.

– Det är helt förfärligt. Vi tycker ju att det här är någon sorts trygghetsghetto i den här staden egentligen och därför tror jag att det blir väldigt chockerande för alla. Jag har en granne som har barn som går i skolan här intill. Barnen var väldigt rädda och ställde massor av frågor, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN