Coronafallen ökar snabbt i Japan – premiärministern utropar nödläge

Av: Anna Sjögren, Johanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

Antalet coronasmittade i Japan har fördubblats under den senaste veckan.

I värst drabbade Tokyo råder det brist på vårdplatser och flera oroar sig nu för en sjukvårdskollaps.

Premiärminister Shinzo Abe utropar nu ett nödläge och inför restriktioner i landet.

Japan hade på måndagen över 3 900 bekräftade fall av coronasmittade runt om i landet – långt färre än många andra länder i världen. Men antalet smittade fortsätter att stiga och experter och parlamentsledamöter har legat på regeringen om att införa tuffare restriktioner för att bromsa spridningen av viruset.

44 läkare och sköterskor smittade

Särskilt är det utvecklingen i huvudstaden Tokyo som oroar – där över tusen fall av smittade har upptäckts. Vårdpersonal säger att sjukvården i huvudstaden nu står under hård press. Dels råder det brist på vårdplatser och skyddsutrustning, dels ser man ett ökande antal coronafall bland vårdpersonal. På ett av stadens sjukhus har minst 44 läkare och sjuksköterskor konstaterats smittade med viruset.

– Det finns inte så många vårdplatser kvar i Tokyo, så en vårdkollaps är inte längre otänkbar, sa en styrelseledamot för Japans största läkarförbund till Reuters.

Shinzo Abe.
Foto: Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
Shinzo Abe.

Utropade nödläge under tisdagen

Efter att ha träffat en rådgivande expertpanel meddelar premiärminister Shinzo Abe nu att regeringen utropar nödläge. Det kommer dock bara att omfatta de delar av landet där smittan sprider sig som snabbast. Det handlar om prefekturerna Tokyo, Osaka, Kanagawa, Saitama, Chiba, Hyogo och Fukuoka, uppgav Abe på en pressbriefing enligt The Japan Times.

– Det (nödläget) beräknas pågå i en månad, sa Abe enligt TT.

Foto: Tomohiro Ohsumi / Getty Images AsiaPac
Antalet coronasmittade i Japan har fördubblats.

Nödläget i Japan gör att myndigheterna i de sju prefekturerna kan införa restriktioner som är tänkta att bromsa smittspridningen. Det kommer dock att handla om mildare åtgärder än de stora nedstängningar som andra länder har vidtagit. Guvernörer i drabbade områden kan exempelvis be – men inte beordra – invånare att stanna hemma.

Jämfört med grannarna Kina och Sydkorea som sett stora utbrott har Japan länge verkat vara skonat från coronaviruset. En del menar att det har att göra med att man hittills genomfört få tester.

PODD Kriskommunikation i coronatider

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily tänkte vi skärskåda regeringens och myndigheternas kriskommunikation - varför ser kommunikationen ut som den gör, och hur skiljer vi oss från andra länder? Gäst i podden är Orla Vigsø, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE