SD satsar på kvinnor i skuggbudget

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2013-10-02

Men kritiseras hårt för beräkningar

Sverigedemokraterna satsar på kvinnorna i sin nya skuggbudget.

Bland annat lägger man stora summor på rätt till heltid och förstärkt ålderspension.

Hela budgetpaketet finansieras med hjälp av kraftigt begränsad asyl- och anhöriginvandring - något man får kritik för.

Efter att Miljöpartiet presenterat sin skuggbudget i dag var det Sverigedemokraternas tur. Partiets ekonomisk-politiska talesperson Sven-Olof Sällström berättade att han ser kvinnorna och låg- och medelinkomsttagarna som några av vinnarna i budgeten.

Partiet ställer upp på regeringens femte jobbskatteavdrag men säger nej till höjd brytpunkt för statlig skatt. Dessutom vill man sänka skatten för pensionärer, stärka garantipensionen och höja taket i a-kassan. Man lägger även stora summor i budgeten på ett socialavgiftsavdrag som man tror ska stimulera små och medelstora företag att anställa fler.

Enligt partiet så riktar sig 70 procent av satsningarna i budgeten mot kvinnor. Man nämner framför allt den stärka garantipensionen men även rätten till heltid i offentlig sektor där en stor andel anställda är kvinnor.

– Primärt handlar det om att vi behöver en personalförstärkning inom vården. Vi ser att var tionde anställd har försvunnit sedan 2002 inom äldreomsorgen samtidigt som antalet äldre har ökat kraftigt. För att få en dräglig arbetsmiljö och komma tillrätta med bristerna inom vården så behövs en personalförstärkning genom rätt till heltid, säger Mattias Karlsson, SD:s arbetsmarknadspolitiska talesperson.

Men han menar också att det handlar om kvinnors villkor. Reformen tror man skulle leda till totalt 25 000 nya heltidstjänster inom offentliga sektorn och skulle kosta 5,9 miljarder kronor.

– Väldigt många som tvingas jobba deltid är kvinnor. Den situationen med att man får jobba mindre än man vill gör att man får sämre löneutveckling och tillgång till kompetensutveckling och sämre framtida pension. Det ökar lönegapet mellan män och kvinnor, säger Mattias Karlsson.

SD har historiskt haft mycket svårt att locka till sig kvinnliga väljare och företrädare. Men Sven-Olof Sällström menar att läget i dag är ljusare.

– Vi har en större andel kvinnor som söker sig till partiet än tidigare, säger han.

I SD:s budgetberäkningar, som gäller perioden 2014-2017 skriver man att 118,2 miljarder kronor ska sparas genom att asyl- och anhörighetsinvandringen minskas med 90 procent. Beräkningarna har fått tung kritik av både regeringen och Svenskt Näringsliv.

– Deras beräkningar är oseriösa och hårresande. Är man seriös måste man ta in vilka vinster om görs när folk kommer hit och som behövs i offentlig och privat sektor, säger Peter Isling, preschef på Svenskt Näringsliv.

Men Sven-Olof Sällström ger inte mycket för kritiken.

– De pengar vi kan spara på massinvandringspolitiken är mycket pengar. Första året kanske det dög att komma med svepande beskyllningar om att vi inte kan räkna. Det duger inte år fyra. Vill man påstå att vi har fel får man också komma med några beräkningar som vi kan studera och diskutera. Det har man inte gjort, säger han

Följ ämnen i artikeln