SKRÄCKHELGEN

Publicerad 2011-06-07

13 döda på fyra dagar

I helgen dog 13 personer i trafiken.

Det får våren att bli betydligt svartare.

47 procent fler har dött i trafiken under årets fyra första månader, jämfört med samma period förra året.

Långhelgen blev mörk i trafiken. Minst tretton personer har omkommit under helgen, då många gett sig ut på vägarna under sin ledighet. Även trafikvåren har börjat dystert. Under årets fyra första månader har 87 personer omkommit, 28 fler jämfört med samma period förra året, då 59 personer dog.

– Under de senaste dåliga åren har bilismen minskat. Folk har helt enkelt inte haft råd att bila så mycket. Nu har folk börjat få pengar igen och då ökar trafiken, liksom antalet olyckor. Men mest tror jag att det handlar om slumpen, säger Aftonbladets motorexpert Robert Collin.

Ringrostiga förare

Mc-olyckorna har varit vanligast i år.

– Det ligger grus kvar på vägarna och förarna tror att de är lika skickliga som när de ställde av mc:n i september. Förarna är ringrostiga helt enkelt, säger Robert Collin.

Polisen ser tydligt att trafiken på vägarna ökar under långhelgerna. Den här veckan drar man igång en satsning med utökade nykterhetskontroller i hela landet.

– Nu under sommaren ökar alkoholkonsumtionen och allt fler kör berusade. Det säger sig själv att man inte ska köra full, men det tål att upprepas, säger Anders Wallin, vakthavande vid polisen i Örebro.

UPPLANDS VÄSBY: 1 DÖD

En man avled efter att bilen han färdats i körde rakt över en rondell och krockade med ett träd. Olyckan inträffade på gränsen mellan Sollentuna och Upplands Väsby.

VINSLÖV: 2 DÖDA

Två personer omkom när bilen de färdades i körde in i ett träd och fattade eld, vid väg 21 mellan Hässleholm och Vinslöv.

GÖTEBORG: 1 DÖD

En mc-förare dog efter att ha krockat med en älg norr om Göteborg. Vittnen berättade hur älgen sprang rakt mot mc-föraren, som körde på djuret. Flera personer försökte utan framgång ge hjärt- och lungräddning till föraren.

JÖSSEFORS: 1 DÖD

En 59-årig motorcyklist avled efter att en bil körts på bakifrån och knuffats in i en större grupp motorcyklister i Jössefors utanför Arvika.

KARLSKOGA: 4 DÖDA

Fyra personer omkom på länsväg 205 söder om Karlskoga efter att en bil kört rakt in i ett träd och börjat brinna. En polispatrull mötte bilen när den kom i mycket hög fart.

SUNDSVALL: 1 DÖD

En 42-årig kvinna avled utanför Sundsvall efter att ha blivit överkörd av traktorn hon själv färdades i. Av okänd anledning föll hon ur hytten och hamnade under traktorn.

ORSA: 1 DÖD

En 50-årig kvinna från Ovansiljan avled efter att hon av okänd anledning körde rakt in i ett träd med en motorcrosscykel. Olyckan inträffade i Orsa Finnmark.

HAGELSRUM: 1 DÖD

En man i 20-årsåldern avled efter att bilen han och tre andra ungdomar färdades i voltade i småländska Hagelsrum. Föraren är misstänkt för rattfylleri.

VÄXJÖ: 1 DÖD

En 58-årig mc-förare avled när en mötande bil körde över på fel sida och mejade ner flera i kompisgänget på sju motorcyklister. Två skadades allvarligt.