Michelle, 20, dog i polisarresten i Lund

Uppdaterad 2016-11-06 | Publicerad 2016-11-05

I går morse dog Michelle Bureland Ekholm, 20, i polisens arrest i Lund.

Under flera år hade hon kämpat mot sitt missbruk och tvångsvårdats på LVM-hem.

– Man borde ha tagit det säkra framför det osäkra och gjort en läkarundersökning, inte bara kasta in henne i en fyllecell, säger Anne-Sofie Ekholm, Michelles mamma.

I går morse hittades Michelle Bureland Ekholm, 20, död i en cell i arresten hos polisen i Lund.

Senaste gången Anne-Sofie Ekholm, 45, träffade sin dotter Michelle var i somras.

– Jag fick inte ens fira hennes 20-årsdag, säger Anne-Sofie Ekholm.

Michelle Bureland Ekholm från Bromma hade tvångsvårdats på ett LVM-hem i Lund sedan i somras. Hon blev omplacerad till ett öppet hem efter ett tag, men hon rymde därifrån.

Lämnades på gatan

Efter en dryg vecka hittades Michelle Bureland Ekholm och fördes tillbaka till LVM-hemmet. Där bedömde man att hon vårdas inom psykiatrin istället. Hon kördes dit, men i stället gjordes bedömningen att hon inte skulle vara där heller.

Men då hade LVM-beslutet slutat att gälla, enligt Michelles mamma.

Michelle var helt ensam i natten på Lunds gator.

Vid fem-tiden på fredagsmorgonen omhändertogs hon av polisen enligt lagen om omhändertagande av berusade personer och placerades i arresten.

Michelle Bureland Ekholm dödförklarades 10.34 efter att ha hittats livlös i cellen.

– Hon var världens finaste, omtänksam och engagerad. Hon var rastlös och kunde inte sitta still, och hon brydde sig alltid mer om andra än sig själv, säger Anne-Sofie Ekholm.

”Hon var en kämpe”

Hon beskriver hur hennes dotter tvångsbehandlas i flera år och kämpat mot sitt missbruk och psykisk ohälsa.

– Hon är en sån kämpe, och nu är hon död. Jag pratar fortfarande om henne som att hon levde. Men hon dog i en jävla cell. Man borde ha tagit det säkra framför det osäkra och gjort en läkarundersökning, inte bara kasta in henne i en fyllecell, säger Anne-Sofie Ekholm.

– Det är bedrövligt.

Hon är också förbannad på andra sociala myndigheter som inte tog Michelles problem på allvar.

Lokalpolischefen säger till Kvällsposten att han förstår att Michelles mammas har synpunkter på att dottern borde ha förts till sjukhus eller psykiatrin i stället för att hamna i polisens arrest.

– Det kan jag förstå så klart, om mamman känner till bakgrunden. Tyvärr känner inte vi till den när vi hittar henne på natten, säger han till tidningen.

I övrigt vill han inte kommentera ärendet, som utreds av enheten för särskilda utredningar.

”Känns som en livstid”

Sista gången Anne-Sofie Ekholm pratade med sin dotter var på torsdagskvällen. Då ringde Michelle från en lånad telefon för att be om pengar till en tågbiljett hem till Bromma.

Morgonen efter ringde Anne-Sofie till de myndigheter hon kunde komma på för att få veta att hennes dotter var i trygghet.

– Men då var Michelle redan död. Det har bara gått två dagar, men det känns som en hel livstid, säger Anne-Sofie Ekholm.

Fotnot: Båda Michelles föräldrar har godkänt att Aftonbladet publicerar namn och bild på deras dotter

Följ ämnen i artikeln