Här smygfilmar eleverna läraren – säger n-ordet

Uppdaterad 2018-04-29 | Publicerad 2018-04-27

Trots protester från eleverna fortsätter en gymnasielärare i Falkenberg att använda n-ordet.

Kvinnan blir filmad när hon försvarar sig med att hennes dotter är sambo med en somalisk man.

– Säg det inte igen. Vi tar ju åt oss, säger en upprörd elev i filmen strax innan han får höra ordet igen.

I torsdags reagerade flera gymnasieelever i Falkenberg på en lärares rasistiska ordval. Några elever bestämde sig för att filma när läraren använder n-ordet och sedan försvarar det, något som även Nyheter24 skrivit om.

– När jag säger ifrån frågar hon om jag är svart. Det spelar ingen roll om man är svart, gul, blå eller lila. Rasist ska man inte vara oavsett, säger en av eleverna som hörs i klippet till Aftonbladet.

Filmen där man hör två elever och en lärare sprids nu på sociala medier. Den inleds med att en elev flera gånger säger:

– Säg det inte igen. Vi tar ju åt oss.

Då svarar läraren:

– Vadå är du svart?

– Nej, men det skiter jag i, svarar eleven.

– Men jag sitter ju här, hörs en annan elev säga.

Försvaret: Dottern sambo med en somalier

Sedan följer en sekvens då läraren försvarar sitt användande av ordet med att hon har en dotter som bor ihop med en somalier. De två ungdomarna som hörs i filmen menar då att det inte spelar någon roll och förklarar återigen att de tar åt sig när hon använder ordet.

Trots det säger läraren:

– Men då sa jag “och då kommer jag att få små gulliga, kanske små gulliga negerbollar”.

”Våra storebröder har varnat oss”

När Aftonbladet når de två elever som hörs i filmen och den klasskamrat som spridit den beskriver de alla att läraren har en historia av att uttrycka sig rasistiskt.

– Våra storebröder har varnat oss. Det har pågått i flera år men ingen har tagit tag i det, säger den elev som hörs mest i filmen och fortsätter:

– Vi tog saken i egna händer då vi känner att skolan inte gör något för oss.

Ett annat exempel som kommer upp under samtalet är att läraren ska ha sagt inför hela klassen att de skulle föreställa sig att just den här eleven hade en bomb.

– Jag är etnisk arab, hon hade aldrig sagt det till en etnisk svensk.

Men även om han reagerat på lärarens ordval tidigare tycker han att veckans händelser är särskilt opassande.

– Hon sa det inte ens om bakverk, utan om barn.

De tre eleverna som Aftonbladet nått har alla pratat med rektorn om situationen i olika sammanhang. Killen som spridit filmen förklarar att han pratat med två rektorer samma dag som han sedan valde att lägga ut filmen på Facebook.

– Jag förklarade för dem vad innebörden av n-ordet är. Jag är somalier och det rör mig starkt. Jag har personligen blivit slagen samt mobbad och då fått höra det ordet, säger han och fortsätter:

– Då sa en av rektorerna att han hade bott i Afrika. Vad spelar det för roll? Det kändes nästan som att de försökte förlöjliga mig när jag ville prata seriöst med dem.

Rektorn: ”Fullständigt oacceptabelt”

Efter att filmen fått mycket uppmärksamhet i sociala medier har skolan gått ut med ett pressmeddelande.

– Vi har tagit del av material som visar på ett fullständigt oacceptabelt beteende från en av våra lärare. Vi tar mycket allvarligt på det inträffade och tar avstånd från detta agerande. Vi är mycket tacksamma för att våra elever har agerat, sagt ifrån och gjort oss uppmärksamma på vad som hänt, säger skolans rektor.

I pressmeddelandet meddelar även kommunen att de haft kontakt med lärarens fackförbund för att begära förhandlingar.

– Det här språkbruket och agerandet är inte acceptabelt i vår verksamhet och helt oförenligt med skolans värdegrund. Allting vi gör bygger på elevens trygghet i skolan. Tryggheten bygger på vår värdegrund och när värdegrunden åsidosätts så är fundamentet för vår verksamhet borta och vi måste vi agera, säger en tjänsteman från kommunen.

Följ ämnen i artikeln