Erik Almqvist har ansökt om att lämna riksdagen

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2013-02-19

"Extra månadsarvode kommer jag att skänka"

SD-ledamoten Erik Almqvist har nu begärt om att få lämna sin riksdagsplats.

Han lämnade in sin ansökan i dag till partiet.

– Känns tråkigt att det ska behöva ske på det här sättet och redan, skriver Almqvist till Aftonbladet.

Redan den 30 december uppgav Erik Almqvist att han ville lämna över sin riksdagsplats som ledamot för Sverigedemokraterna.

Först i dag gjorde han slag i saken, uppger partiet för Aftonbladet.

– Vi har fått en avsägelse från honom. Den kommer lämnas in till kammarkansliet i morgon bitti. De hade stängt när vi fick den så därför kunde den inte lämnas in i dag, säger Martin Kinnunen, SD:s pressekreterare.

”Hade mer att ge”

Almqvist skriver i ett sms till Aftonbladet att han önskar att han inte behövt göra detta över huvud taget:

– Känns tråkigt att det ska behöva ske på det här sättet och redan. Jag känner egentligen att jag hade mer att ge. Samtidigt har jag aldrig tänkt stanna mer än max två mandatperioder och min plan har hela tiden varit att fortsätta jobba med Sverigevänliga projekt efter riksdagen. SD har etablerat sig i parlamentet men marken utanför är mestadels obruten, skriver han.

SD: ”Positivt för oss”

Det var i mitten av november som Expressen avslöjade  järnrörsskandalen.

I förra veckan bekräftade partiet för Aftonbladet att förseningen med riksdagsplatsen hade att göra med att Almqvist ska gå över till dotterbolaget.

– Vi hade hoppats att det skulle ske i mitten av januari, nu skedde det i mitten av februari. Det är tråkigt, men det är positivt för oss att få det här klart. Nu kan vi titta på andra utskotten och göra utskottsförändringar och och få in en ny ledamot. Nu kan man lägga det här bakom sig och fokusera på verksamheten med en fulltalig riksdagsgrupp, säger Kinnunen i kväll till Aftonbladet.

Skänka extra arvode

Partiet hävdade redan förra veckan att de två parterna skulle komma överrens, men ville inte kommentera om hur mycket pengar det kunde röra sig om. Om det och vad Erik Almqvist nu ska göra skriver han:

– Allt det här innebär en stor livsomställning för mig efter att ha gett tio år till SD och inte veta riktigt vart man ska ta vägen. Det vet jag inte fullt ut än, men det jag måste ju ändå ta mitt ansvar och det extra månadsarvode jag har fått kommer jag att skänka till Sverigevänliga projekt.

Vad innebär den Sverigevänliga rörelsen?

– Jag har inte bestämt mig för vilket än, men intentionen är att stötta något som är lovande och där pengarna kan göra skillnad, säger han till Aftonbladet.

Har du kompenserats ekonomiskt av partiet för att lämna?

– Nej, några personliga ersättningar förekommer inte i någon form.

Ny ledamot i veckan 

Almqvist ersätts av Anna Hagwall, 60, från Rättvik. Hon hävdade i förra veckan att hon var redo att ta över.

– Hon är kontaktad och vi hoppas att hon kommer till Stockholm så fort hon kan. Men exakt när hon kommer utses vet jag inte. Jag tror det blir på torsdag, men det kan bli redan i morgon. Det är ju talmannen som avgör vad som ska upp på dagordningen i morgon, säger Kinnunen.

I morgon ska däremot SD utse en ny näringspolitisk talesperson. Den platsen har varit vakant sedan Lars Isovaara lämnade riksdagen under skandalartade former i slutet av november.

Följ ämnen i artikeln