Efter dödsskjutningarna i Ronna – skola sätter in vaktbolag

Skolans rektor: ”Finns absolut en oro”

Publicerad 2022-10-03

Södertälje kraftsamlar för att bryta våldsspiralen.

Dödskjutningarna i Ronna har fått Ronnaskolan att sätta in ett vaktbolag.

– Det hände inte på skolans område, det var intill skolan, men det är obehagligt och läskigt, säger skolans rektor Mattias Aho.

Utanför Ronnaskolan i Södertälje är det dags för ännu en ny skolvecka. Men ingenting är sig likt.

– Varför är du sen? frågar en lärare en elev som är på väg in till skolan.

– Jag var rädd, svarar eleven.

Det har gått två dagar sedan en man i 40-årsåldern sköts till döds i stadsdelen Ronna i Södertälje. Ett stenkast från skolan. Kvällen före hade en 19-årig man skjutits till döds, även han i Ronna.

Först meddelades att Ronnaskolan skulle hålla stängt för undervisning, men snart kom ett nytt besked: skolan kommer att ha öppet.

Ronnaskolan i Södertälje

På måndagsmorgonen blev eleverna välkomnade tillbaka av lärarna ute på skolgården. En polisbuss stod parkerad på andra sidan gatan.

Mattias Aho är rektor på skolan.

– Skolan ska vara en trygg plats för eleverna, i synnerhet när vi hamnar i sådana här situationer. Då är det viktigt att vi fortsätter med den vanliga verksamheten i så stor utsträckning som möjligt, säger han.

Mattias Aho, rektor på Ronnaskolan i Södertälje.

”Oron är befogad”

Skolan har satt in extra resurser för att säkra tryggheten för elever och personal. Ett vaktbolag ska bland annat patrullera runt skolans område.

– Vi har inte vakter som står i vår entré. Det vi har begärt är extra tillsyn från Securitas vid skolans gräns. Vi har också stöd av polisen och ett utökat samtalsstöd för elever och medarbetare, säger Mattias Aho.

Skolan har också en ökad beredskap i form av fältassistenter ute på skolgården som kan möta elevernas tankar och funderingar.

– Det finns absolut en oro bland invånarna i Ronna och även hos våra medarbetare som kanske inte bor i Ronna. Oron är befogad och det är inte konstigt med tanke på allt som händer och skrivs i media, säger han.

Ljus intill Ronnaskolan.

Tre skjutningar på en vecka

Förra veckan inträffade totalt tre skjutningar i Ronnaområdet – två av dem med dödlig utgång.

Mattias Aho berättar att det är mycket nu. Ronna har hamnat i centrum i medierapporteringen och många vill prata med honom om barnens situation efter dödsskjutningarna.

Han säger att det var viktigt att skolan vidtog åtgärder.

– Det handlar om att visa att vi bryr oss och att vi försöker göra så gott vi kan för att öka tryggheten på skolan, trots att det här inte har med Ronnaskolan att göra.

– Det hände inte på skolans område, det var intill skolan, men det är obehagligt och läskigt.

När Aftonbladet är på plats i Ronna är det få som vill prata.

Mattias Aho vill dock understryka att det även finns en annan sida av Ronna.

– Det som glöms bort är att Ronnaområdet är berikat med många olika nationaliteter, kulturer som stärker området i stort och som skapar en fantastisk gemenskap, säger han och fortsätter:

– Tyvärr kantas det av de här incidenterna och försämrar utgångsläget, men vi försöker så gott vi kan att hålla fast vid det positiva.

Skjutningen i Ronna på lördagskvällen var den 50:e dödsskjutningen i Sverige i år.