Uppgifter: Mord i Södertälje var hämndaktion

Publicerad 2022-10-02

Fyra unga män misstänks för dödsskjutningen i Södertälje i fredags.

Enligt uppgift misstänker polisen att mordet var en hämnd för skotten mot en 22-årig ledargestalt inom Södertäljenätverket för en dryg vecka sedan.

Även mordet igår ska ha kopplingar till samma händelse.

Sedan fredagen för en dryg vecka sedan har fyra skottlossningar inträffat i Södertälje och staden befinner sig i en våldsspiral.

Två personer har dödats.

Enligt uppgifter till Aftonbladet misstänker polisen att tre av de fyra skottlossningarna hänger ihop.

  • Den första skjutningen inträffade den 23 september. Då kom en skottskadad 22-årig man in på Södertälje sjukhus. Han ska ha blivit skjuten i stadsdelen Saltskog i södra Södertälje. Enligt uppgifter till Aftonbladet är mannen välkänd av polisen och högt uppsatt ledargestalt inom Södertäljenätverket.
  • Drygt en vecka senare inträffade en skjutning i stadsdelen Ronna. En 19-årig man sköts till döds vid en fritidsgård i anslutning till en förskola. Han har tidigare dömts för bland annat misshandel.

De ihjälskjutna 19-åringen misstänktes av polisen ha deltagit i skjutningen av den 22-årige ledargestalten i Saltskog en vecka tidigare, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Fyra tonåringar har gripits, misstänkta för mordet.

De är samtliga hemmahörande i Södertälje. Två av dem, båda 18 år gamla, har beskrivits av polisen som ”springpojkar” åt Södertäljenätverket, enligt vad Aftonbladet erfar.

En av dem är sedan tidigare dömd för bland annat misshandel, olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Polisinsatsen vid fritidgården i Ronna på fredagskvällen den 30 september.

Fel person dödades

Mordet i går i Ronna misstänks av polisen också vara kopplat till skjutningen mot 22-åringen för en dryg vecka sedan, enligt uppgifter till Aftonbladet.

En man i 40-årsåldern hamnade i ett kulregn när minst en gärningsman öppnade eld med automatvapen.

Mannen dog efter att ha träffats i huvudet och bröstet.

På lördagskvällen spärrades stora delar av stadsdelen Ronna av, efter att en man i 40-årsåldern skjutits till döds i närheten av skolan.

Polisens teori är att brottsoffret inte har något med konflikten att göra. Man sköt fel person, helt enkelt.

– Vi tittar på det som en av flera hypoteser. Vi kan inte fastslå att det är en helt random person, men vi tittar på alla alternativ och försöker kartlägga målsäganden för att få en bild av läget. Personen är inte direkt känd av oss, säger Caroline Aspegren, polischef i Södertälje, till lt.se.

Sköts i handen

Den fjärde skjutningen, som inträffade i onsdags nära en lekplats i Ronna, ska enligt vad Aftonbladet erfar inte ha något att göra med de övriga händelserna.

En man i 25-årsåldern ska ha blivit skjuten i handen.

Mannen ska ha kopplingar till nätverksmiljön, men polisen misstänker att händelsen inte har något att göra med de andra skjutningarna.

Polis kontrollerar personer i Ronna efter lördagskvällens skjutning.