Uppgifter: Misstänkta för skjutning hade rymt från Sis-hem

Publicerad 2023-12-04

Den skjutne mannen i Hägersten kopplas till ett kriminellt nätverk från norra Stockholmsområdet, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Två unga män har anhållits efter en dramatisk biljakt i södra Stockholm.

De båda ska nyligen ha rymt från ett Sis-hem, enligt uppgifter.

Klockan 12.54 på måndagen fick polisen flera larm om en pågående skottlossning i Hägersten, södra Stockholm.

Någon eller några hade öppnat eld utomhus och en ung man var träffad med flera skott. Flera personer blev vittnen till skjutningen och mannen ska ha suttit i en bil när skotten avlossades.

– Jag hörde fyra skott och såg honom slänga sig ut ur bilen, säger ett vittne till Aftonbladet.

Greps efter dramatisk biljakt

Den skjutne mannen, som är i 25-årsåldern, fördes till sjukhus med ambulans. Omfattningen på hans skador är i nuläget okänd.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kopplas den skjutne mannen till ett kriminellt nätverk från norra Stockholmsområdet. Han har tidigare dömts för flera brott sedan tonåren bland annat narkotikabrott, rån, grov misshandel, skadegörelse och våldsamt motstånd. 2021 dömdes han till fängelse för bland annat grovt vapenbrott och penningtvättsbrott.

Två misstänkta gärningsmän sågs lämna Hägersten i bil och kunde kort därefter gripas efter en dramatisk biljakt. Vittnen hade observerat flyktbilen som sedan upptäcktes av en polispatrull som fick stopp på bilen i Årsta.

– Klockan 13.15 kan vi stoppa en bil i Årstadal som stämmer överens med den bil som vittnen har sett och vi kan då gripa två personer, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson på polisen.

Polishelikopter över Hägersten efter skjutningen.

Den ena mannen greps i samband med att bilen stoppades. Den andra försökte springa därifrån på tvärbanan men fångades av polisen och greps.

– Jag tittade ut och det var polisbilar överallt, jävligt många poliser alltså. De grep en kille som låg på snön längs vägkanten och sen förde de in honom i en skåpbil och åkte iväg, säger ett vittne till Aftonbladet.
Båda tonåringarna anhölls senare under eftermiddagen.

Ska ha rymt från Sis-hem

I samband med gripandet i Årsta hittade polisen det misstänkta vapnet i flyktbilen, enligt Aftonbladets uppgifter.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska de misstänkta gärningsmännen nyligen ha rymt från Sis-hem, vid två separata tillfällen.

Den ena är 18 år och dömd för bland annat ringa narkotikabrott, samt ett rån på ett HVB-hem där han dödshotat personal och försökt stjäla en av hemmets bilar. Den andre misstänkte är en 17-åring, som tidigare dömts för ringa narkotikabrott. De båda har som tonåringar varit LVU-placerade enligt lagen om vård av unga.