S: Frånvaroregister ska stävja hedersbrott

TT

Publicerad 2022-09-03

Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark och justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.

Socialdemokraterna vill införa ett nationellt frånvaroregister i skolan. Syftet: Att snabbare kunna upptäcka hedersrelaterat våld och förtryck.

– Skolans roll är avgörande i att upptäcka och förebygga våldet, sade jämställdhetsminister Eva Nordmark vid en pressträff tillsammans med justitieminister Morgan Johansson på lördagen.

Skolorna ska kunna luta sig mot en nationell definition av vad ogiltig frånvaro på grund av hedersförtryck är, och S vill därför att Skolverket tar fram en sådan definition. Detta, kopplat till ett nationellt frånvaroregister för skolan, ska underlätta insatser så att elever kan fullfölja sin skolplikt.

– Skolorna följer upp och håller koll på frånvaron redan i dag, men vi vill kunna kartlägga hur det ser ut i hela landet, så att vi får ett bättre kunskapsunderlag, säger Eva Nordmark.

Med ett register kan utsatta elever följas, oavsett bostadsort, enligt Nordmark.

– Det är ett problem att barn är frånvarande från skolan på grund av hedersrelaterat våld och förtryck. Det är också ett problem att barn kan flyttas mellan olika skolor och olika kommuner. Med ett nationellt register kan man följa barnen och stötta dem, säger Eva Nordmark.

Följ ämnen i artikeln