Draget mot våldsamma män – kan skeppas till andra städer

Publicerad 2024-02-14

Regeringen vill utöka kontaktförbudet till att gälla i hela kommuner.

Något som kan göra att våldsamma partners tvingas flytta till andra städer.

– Det kan naturligtvis vara en konsekvens, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

70 procent av alla som ansöker om kontaktförbud mot en våldsam partner får avslag.

Nu har regeringen tagit fram en ny utredning för att utöka skyddet.

– Mäns våld mot kvinnor är ett oerhört stort samhällsproblem och kontaktförbud är ett effektivt verktyg för att kunna skydda utsatta kvinnor och barn, säger Gunnar Strömmer (M) och fortsätter:

– I dagens läge har tidigare brottslighet haft avgörande betydelse för om kontaktförbud kan utfärdas, men utredaren pekar på att behovet är stort även om det inte finns någon tidigare brottslighet. Hela syftet med utredningen är att det ska kunna utfärdas fler kontaktförbud.

Utredningen lämnar över sitt betänkande till justitieminister Gunnar Strömmer och jämställdhetsminister Paulina Brandberg.

”Måste utvidgas”

Utredningen föreslår även att kontaktförbudet ska utökas till större geografiska områden. I vissa fall hela kommuner.

– I dag knyts kontaktförbudet till hemmet, men det är klart att var och en förstår att ett vardagsliv består att av att man ska kunna gå till jobbet och ta barnen till skolan. Att röra sig fritt i sitt lokalsamhälle. Därför måste kontaktförbudet utvidgas till större områden, säger Strömmer.

Kan gärningsmän tvingas flytta till andra städer då?

– Ja, det kan naturligtvis vara en konsekvens. Eller att man i vart fall inte får närma sig ex-partnern. Men nu ska det här förberedas och det är svårt att säga exakt hur det här kommer att fungera med våra förslag.

Blickar mot Norge

Strömmer säger även att tekniken som använts för att se till så att kontaktförbud efterlevs inte fungerat tillräckligt bra och uppger att man tittar på hur Norge gjort.

– Från utredningens sida menar man att Norge har ett system som är mer tillförlitligt för att kunna upprätthålla den här typen av kontaktförbud. Det kan vara värt att kolla på vad Norge, men även andra länder gör för att få vägledning.

Förslagen beräknas träda i kraft 1 juli 2025.

Gunnar Strömmer (M)

Följ ämnen i artikeln