Bidens stormvarning: ”Lämna nu – inte ett skämt”

Publicerad 2022-12-22

En ”bombcyklon” hotar USA.

115 miljoner amerikaner varnas för det livsfarliga väderomslaget.

– Det här är inte ett skämt, säger president Joe Biden.

Myndigheterna i USA varnar för att en ”bombcyklon” med tung snö, starka vindar och farligt kalla temperaturer är på väg mot landet.

Temperaturen väntas falla ner mot 40 minusgrader i vissa områden och det finns risk för köldskador inom bara minuter, skriver NBC.

”Kalla vindar av den här magnituden kan orsaka frostskador på mindre än fem minuter om man inte är försiktig. Hypotermi är också möjligt om man utsätts för kylan under en längre tid” löd vädertjänstens varning i tisdags.

Nästan 115 miljoner människor omfattas av snöstormsvarningarna, som väntas slå mot åtta delstater. Redan nu har tusentals flyg ställts in inför julhelgen.

Biden: Lämna nu

USA:s president Joe Biden vädjar nu till amerikaner som hotas av det ”farliga” och ”hotfulla” vädret att följa lokala varningar.

– Det här är liksom inte en vinterdag, du vet som när du var barn. Snälla ta den här stormen på allvar, säger han och fortsätter:

– Om du har resplaner, lämna nu. Det här är inte ett skämt.

Ute på vägarna kan låga temperaturer och blixthalka bli en fara för bilresenärer. Kombinationen av snö och blåst kommer göra att sikten mellan varven blir nästan obefintlig, enligt Washington Post.

Kallaste julen sedan 1983

Myndigheter i Montana varnar för trafikfara efter att övergivna fordon hittats runt om i hela delstaten. Allra värst är situationen i staden Bozeman där temperaturen sjunkit till minus 33 grader, rapporterar CNN.

De centrala delarna av Florida kommer samtidigt att få uppleva sin kallaste jul sedan 1983 med temperaturer ner mot minus en grad på juldagen.

Det är när lågtrycket kommer närmare marken som den så kallade ”bombcyklonen” väntas slå till. Enligt den nationella vädertjänsten NWS är händelsen något som endast inträffar en gång per generation.

Följ ämnen i artikeln