”Bombcyklonen” drar in över USA – julhelgen i fara

Uppdaterad 2022-12-22 | Publicerad 2022-12-21

Snöstorm i Bellingham på tisdagsmorgonen.

En ”bombcyklon” närmar sig USA.

50 miljoner amerikaner omfattas nu av kraftiga vädervarningar inför ovädret.

Att resa inför julfirandet kan bli ”extremt farligt och livshotande”, enligt myndigheterna.

Myndigheterna i USA varnar för att en ”bombcyklon” kan slå till mot landet de kommande dagarna. Ovädret drar ner från Kanada och väntas ställa till det rejält för julresande amerikaner.

Snö, kraftiga vindar och ”livshotande kyla” ner mot 40 minusgrader förväntas i norra och östra USA, skriver Washington Post.

Inställda eller försenade flyg väntas i Chicago, Detroit, Cincinnati, Charlotte, Washington, New York och Boston, enligt varningarna.

Resandet kan bli ”extremt farligt och livshotande, särskilt i ljuset av de bitande kalla temperaturer under stormen”, enligt vädermyndigheten i Chicago. Motsvarigheten i Minneapolis säger att det kan bli en livshotande situation.

Resenärer uppmanas att hålla noggrann koll på väderleken innan man ger sig ut.

En gång per generation

Ute på vägarna kan låga temperaturer och blixthalka bli en fara för bilresenärer. Kombinationen av snö och blåst kommer göra att sikten mellan varven blir nästan obefintlig, enligt tidningen.

Myndigheter har också varnat för att hushåll kan bli av med strömmen. Dessutom utgör kylan och blåsten en direkt fara för människor som befinner sig utomhos.

”Kalla vindar av den här magnituden kan orsaka frostskador på mindre än fem minuter om man inte är försiktig. Hypotermi är också möjligt om man utsätts för kylan under en längre tid” löd vädertjänstens varning i tisdags.

Stormen väntas nå sin maximala styrka från och med torsdagskvällen och 50 miljoner amerikaner omfattas av vädervarningarna. Stormen sträcker sig över ungefär 1 600 kilometer.

Det är när lågtrycket kommer närmare marken som den så kallade ”bombcyklonen” väntas slå till. Enligt den nationella vädertjänsten NWS är händelsen något som endast inträffar en gång per generation.

Följ ämnen i artikeln