Räddningstjänsten: Så kan du hjälpa till vid en trafikolycka

Uppdaterad 2023-04-28 | Publicerad 2021-11-12

Det är inte lätt att veta vad man som privatperson ska göra vid en trafikolycka.

Här berättar räddningstjänsten och polisen hur man kan hjälpa till på bästa sätt.

År 2020 omkom 204 personer och 1 645 personer skadades svårt i trafikolyckor i Sverige. Det visar statistik från Transportstyrelsen.

Som bilist kan du komma till en olycksplats innan räddningspersonal och polis.

Det kan vara svårt att veta hur man ska agera vid ett sådant tillfälle. Men det har Jens Molin stenkoll på. Han är nämligen brandman på Storstockholms brandförsvar och specialiserad på just trafikolyckor.

Han jobbar både med att utbilda i ämnet internt och rent praktiskt med att hjälpa ute på vägarna.

– Det uppstår ofta titt-olyckor och titt-köer i samband med olyckor. Alltså att billister som kommer i motgående körfält bromsar in och tittar på en olycka. Det vill jag uppmana till att man inte gör. Kör istället bara lugnt förbi, säger Jens.

Jens Molin brandman på Storstockholms brandförsvar och specialiserad på just trafikolyckor.

Vad är det första du ska göra när du kommer till en olycksplats?

Enligt honom är det viktigt att tänka på sin egen säkerhet. Många billister underskattar hur farligt det är att röra sig till fots på vägen.

– Stanna bilen så att du inte riskerar att bli påkörd av andra trafikanter. Kör ner lite i dikeskanten om det går för att inte stå i vägen. Rör dig försiktigt på vägen. Använd varselväst om du har.

Nästa steg är att närma sig det krockade fordonet.

– En del tror att bilar kan explodera. Det kan brinna kraftigt men aldrig explodera som på film. Försök släcka om det brinner. Om det inte brinner gå fram och titta, säger Jens.

Han tycker sedan att man ska skaffa sig en överblick för att se var det ska läggas fokus. Se om det finns skadade eller fastklämda personer. Försök också att varna trafikanter genom att använda varningstriangel.

– Ring 112 och skaffa hjälp från andra människor i närheten om du behöver. Ett bra knep är att sätta telefonen på högtalare. Operatören kommer guida dig. Då har du händerna fria att jobba med samtidigt, säger han.

Om man inte har sjukvårdskunskaper ska man låta skadade personer sitta kvar i bilen. Förutom om bilen brinner. Då ska personen lyftas ut. Det gäller även om personen har fått hjärtstopp. HLR är svårt att ge på någon som sitter i en bil.

Det finns saker man kan göra på någon inne i bilen.

– Försök stoppa blödningar genom att trycka emot med förband, filtar eller händerna. Är personen medvetslös och hänger med huvudet kan man lyfta hakan för att fria luftvägarna. Det kan vara direkt livräddande.

Vilka skyldigheter har du när du kommer först till en trafikolycka?

Är man först på en olycksplats så har man enligt lagen skyldighet att larma 112 och tillkalla hjälp.

– Man har ingen skyldighet att agera på något sätt, men det kan vara av enorm vinning om man gör det, säger Jens.

Måste man stanna kvar på en olycksplats?

Det finns heller ingen lag som säger att man måste stanna kvar på en olycksplats. Men även det kan vara bra om man gör. I alla fall tills räddningstjänsten är på plats.

– Vi ser ofta billister som kör förbi en trafikolycka. Sedan gnager deras samvete också ringde de när de är långt borta. Då minns de ofta inte exakt var olyckan har skett.

Jens rekommenderar trafikanter att alltid ha några saker i bilen för att kunna hjälpa till på ett bra sätt.

– Varselväst, brandsläckare, filt och förband är bra saker att ha med sig.

Polisens guide vid trafikolyckor

Även polisen har tagit fram en guide för hur man som privatperson ska agera vid en trafikolycka.

  1. Om det redan finns människor på plats kan du köra vidare – förutom om du har specialistkunskaper inom läkarvård. Stanna alltså bara på olycksplatsen om du tror att du kan bidra med någonting.
  2. Om du bestämmer dig för att stanna på olycksplatsen är det viktigt att att parkera din egen bil på ett så säkert sätt som möjligt. Riskera inte att bli påkörd eller att stoppa upp trafiken.
  3. Larma 112!
  4. Varna medtrafikanter med varningsblinkers och liknande för att skydda olycksplatsen.
  5. Försök ta reda på hur du kan hjälpa till: Finns det exempelvis skadade människor på platsen? Det är inte ovanligt att chockade personer vandrar iväg i skogen eller ut i vägbanan. Hjälp dem!
  6. Undersök och skapa dig en överblick över situationen: Vad är det som har hänt? Hur många är inblandade? Vilka är skadade? Berätta sedan för räddningspersonalen vad du har fått reda på.
  7. Sist men inte minst – lyssna på vad räddningspersonalen säger. Håll dig undan om du blir ombedd att göra så.

Polisens egen plan

Polisen själva då? Jo de har en egen plan för hur de ska agera vid trafikolycka. Bland annat är deras uppgift att spärra av området kring olycksplatsen. Även att dirigera om trafiken, ta reda på om något brott har begåtts och dokumentera det som har hänt.

Det sistnämnda, alltså att fota och filma olycksplatsen, är ingenting som privatpersoner ska göra. Det har polis och räddningstjänst uppmanat folk att låta bli många gånger. Till exempel i den här artikeln.