Efter vårvärmen – snövarningar utfärdade på flera håll

Uppdaterad 2023-04-25 | Publicerad 2023-04-24

Efter vårvärmen letar sig nu kylan tillbaka på flera håll i Sverige.

Snövarningar är utfärdade för Mellansverige – flera centimeter väntas i Svealand och södra Norrland på måndagen.

– Det väntas svalare väder även när vi går in i maj, säger Therese Fogman, meteorolog på SMHI.

Vädret har gjort en helomvändning – från värmerekord till snövarningar. Redan på söndagen började det snöa rejält på sina håll.

SMHI utfärdar nu varningar nu för snöfall på flera håll i landet under måndagen.

Bland annat Svealand och södra Norrland, däribland Dalarna, Jämtland och Västernorrland kan vänta sig flera centimeters nysnö under dagen.

Lokala områden kan drabbas av trafikstörningar till följd av det ruggiga vädret, enligt SMHI.

– Vi har ett område med snöfall som kommer in över nordvästra Svealand under dagen. Vädret och snöfallet ser ut att intensifieras, det kan bli ganska ymnigt i kväll, säger Therese Fogman, meteorolog på SMHI.

Krokusarna kämpar på i snön.

Uppemot tio centimeter snö

Snöfallet rör sig vidare mot östra och södra Jämtlands län på tisdagen. Även stora delar av Västernorrland, nordvästra Svealand och inre Dalarna och västra delen av Hälsingland får fortsatt vinterväder.

– Det är sent på säsongen och många som hunnit få på sommardäck när det nu kan falla uppemot tio centimeter nysnö. Det kommer att fortsätta vandra norrut för att senare klinga av i morgon kväll. När det når upp till Västerbotten kan man vänta sig ganska intensivt väder, säger Therese Fogman.

Då återvänder våren

Vi befinner oss nu inne i en ostadig period – med flera lågtryck med både regn och snö på väg.

– Det ser ut som att lågtrycksområdet kommer bli liggandes större delen av veckan och sedan framåt att vi får en period av svalare väder. Mot slutet av veckan snittar temperaturerna på omkring tio grader.

När kan vi vänta oss en vänding till det varmare?

– Prognosen är väldigt osäker från lördagen, men det väntas svalare väder även när vi går in i maj innan det vänder, säger Therese Fogman.