Nu kan du fynda nunnedräkten ur Sound of music – eller Sven Wollters smoking

Uppdaterad 2022-05-30 | Publicerad 2022-05-29

Vill du dyka upp som nunna på festen, vara drottning Elizabeth I för en dag – eller stila i en smokingkavaj, buren av Sven Wollter?

Då kan du fynda när Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm säljer ut sina scenkläder på måndag.

– Här finns fynd att göra, framför allt för den teatraliska, men även för den som vill klä sig lite mer vanligt, säger teaterskräddaren Gudrun Rösnes.

På nionde våningen i huset vid Sergels torg i Stockholm finns teaterns skattkammare: kostymateljén.

Här står rullande klädhängare på rad, med klänningar, blusar, kjolar, byxor, rockar, kostymer och jackor – i alla färger och former. Med paljetter och pärlor, päls och broderier.

Gudrun Rösnes, teaterskräddare visar två av fynden ur kostymförrådet. Pärlbeströdd klänning med hyskor och pälskant i beige och brunt, från Från föreställningen Stockholms Blodbad kostar 1 000 kronor. Den gröna dräkten användes i Shakespeare in love och kostar 700 kronor.

Men det är trång, alldeles för trångt.

Därför är det dags att rensa ut.

Det är tio år sedan sist det hände.

Vildsvin på ryggen

Över hundra meter kläder ska säljas ut i Klarafoajén längst ned vid Sergels torg, på måndag den 30 maj, med start klockan 11.

– Det är kläder från de senaste tio årens föreställningar, säger Gudrun Rösnes.

I 30 år har hon arbetat som teaterskräddare på Stadsteatern, numer Kulturhuset Stadsteatern, och de flesta kläderna har hon varit med och skapat och sytt upp.

– Vi gör 30 föreställningar om året, så det är kläder från cirka 300 föreställningar.

– Vi har fokuserat på sånt som är teatraliskt och som vi har gjort själva. Det är kläder som är svåra att återanvända, som vanliga enfärgade gångkläder går att göra.

– Och nu behöver vi ge plats för nytt.

Något som man kanske inte går omkring med till vardags är den mossgröna blommönstrade rocken med vildsvinsbräm – och, uppseendeväckande nog, ett vildsvinshuvud på ryggen.

För en femhundring.

Ur föreställningen Stockholms blodbad.

Där användes också den fantastiska klänningen i brokad, med pärlor och päls som Lilian Johansson bar i samma föreställning.

Den kostar tusen kronor.

Vem vågar gå ut på stan med vildsvinshuvud på ryggen. Den dovt blommönstrade rocken i mossgrönt har vildsvinspäls på kragen fram – och ett vildsvinshuvud på ryggem. Ur föreställningen Stockholms blodbad. Bara för modiga för 500 kronor.

Rikard Wolffs jacka

Lite mer användbar är kanske den gröna tyllklänning som Pia Johansson bar i Tolvskillingsoperan eller Rikard Wolffs fantastiska lilla 1700-talsjacka med strass och blombroderier, skapad av designern Camilla Thulin, från föreställningen Amadeus.

Ett fynd för bara en femhundring.

Här finns en kjol sydd av bara överdelar på baddräkter, ur Trettondagsafton, eller en tolv meter lång klänning ur Spelman på taket, för 500 kronor.

– Hon som bar den hissades upp i taket, därför var klänningen så lång, säger Gudrun Rösnes.

Här finns blågrönskimrande skalbaggsklänningar ur Billy Elliot för 300 kronor eller Helena af Sandbergs randiga sidenklänning ur Idioten för 500 kronor.

En stor, vadderad orkidéejacka i gult och rosa som Robert Fux bar i Happy End kan väcka uppseende på after skin nästa år. För bara en trehundring.

För att inte tala om Tomas Bolmes guldväst med pälsbräm ur Trollflöjten för samma pris.

Kom ut – som nunna

Mina personliga favoriter är nunnedräkterna från Sound of Music, som spelades först sista gången så sent som i söndags, efter 119 föreställningar.

För bara 300 kronor kan du klä dig i den välsydda, tunga dräkten med vackert fall, dragkedja i ryggen och tillhörande dok.

Och den läckra smokingkavajen som Sven Wollter bar i föreställningen Arsenik och gamla spetsar – vem skulle inte vilja köpa den, för ynka 200 kronor?

På en lapp i smokingkavajen står det att självaste Sven Wollter bar denna i Arsenik och gamla spetsar. Ett unikt fynd för 200 kronor.

En annan raritet är Katarina Ewerlöfs drottningklänning ur Shakespeare in love, där hon spelade drottning Elizabeth I. En fullkomligt ljuvlig skapelse, för en tusenlapp.

Eller Anita Ekströms röd klänning med lång släp och fjäderprydda ärmar för samma pris.

– Allt kostar mellan 50 och 1 000 kronor, säger Gudrun Rösnes.

Försäljningen pågår klockan 11–16. Ska du dit – ta med en kasse.

En stor kasse.