Boris Johnsons uppmaning till ryska folket: Sök upp sanningen

Publicerad 2022-04-06

”Sök upp oberoende information och lär er sanningen om kriget”.

Det är Boris Johnsons uppmaning till den ryska befolkningen.

– Er president står anklagad för krigsbrott. Men jag kan inte ta in att han handlar i ert namn, säger Storbritanniens premiärminister på ryska.

Följ ämnen
Ukraina

Tillgången till oberoende medierapportering i Ryssland har strypts sedan invasionen av Ukraina inleddes.

Presidenten Vladimir Putin har undertecknat nya lagar som innebär att publicering av ”falsk” information kan leda till allt från böter till 15 års fängelse.

Nu uppmanar Boris Johnson, i ett tal riktat direkt till den ryska befolkningen, att söka upp utländsk medierapportering för att få reda på sanningen.

Han instruerar till och med hur.

– Allt du behöver är en VPN-anslutning för att ta del av nyheter från överallt i världen. Och när ni hittar sanningen, dela den, säger den brittiska premiärministern.

Boris Johnson.

”Ingen överraskning”

De ryska trupperna lämnade efter sig död och förödelse när de drog sig tillbaka från flera förorter till Ukrainas huvudstad Kiev.

Bilder på massgravar och döda civila har chockat en hel värld. Flera världsledare har fördömt Rysslands agerande och anklagat landets ledning för krigsbrott.

Men Kreml har dementerat – och i stället lagt över skulden på Ukraina. Satellitbilder visar dock att den ryska versionen inte stämmer.

– Rapporteringen är chockerande och fruktansvärd. Det är ingen överraskning att er regering försöker dölja den, säger Boris Johnson och fortsätter:

– Er president vet att om ni kunnat se vad som försiggår skulle ni inte stå bakom det här kriget.

Vladimir Putin.

Han beskriver regimen i Ryssland som en ”fläck” för landets stolthet.

– Han (Putin) vet att dessa brott skulle svika förtroendet från varje rysk mamma som stolt vinkar hejdå till sin son när han åker iväg till armén, säger han.

– Er president står anklagad för krigsbrott. Men jag kan inte ta in att han handlar i ert namn, avslutar han på ryska.

”Världen ska se”

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besökte Butja på måndagen för att bevittna massakern med egna ögon. I ett tal senare på kvällen uppmanade han journalister att fortsätta rapportera från kriget i Ukraina.

– Vi ger maximal åtkomst för journalister till Butja och andra befriade städer i Ukraina. För hundratals journalister från hela världen. Och vi skulle gärna se att det var tusen journalister här. Så många som möjligt, för att världen ska se vad Ryssland har gjort, säger han.