Rysslands invasion av Ukraina

Lavrov om Butja: ”Ett påhittat angrepp”

Av: 

Adrian Ericson

NYHETER

Anklagelserna om krigsbrott mullrar allt högre.

Men Kreml nekar till allt och anklagar i stället Ukraina.

”Dagens ukrainska nynazister är helt trogna Goebbels gamla naziskola av provaktioner och försöker lägga skulden på Ryssland” säger ryske diplomaten Dmitry Polyansky.

Bilderna på döda civila längs gatorna i Butja har väckt frågan om misstänkta ryska krigsbrott. Därtill upptäckta massgravar och vittnesmål om våldtäkter.

Brottsmålsdomstolen i Haag har inlett en utredning.

Men Kreml nekar till allt och går istället till motattack.

Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov anklagar Ukraina för att ha riggat händelserna i Butja för att svartmåla Ryssland. Han kallar det för ett ”påhittat angrepp”.

”Vi är chockade över skalan och brutaliteten av iscensättningen i Butja” hävdar ryske diplomaten Dmitry Polyansky och fortsätter:

”Dagens ukrainska nynazister är helt trogna Goebbels gamla naziskola av provokationer och försöker lägga skulden på Ryssland”.

Rysk skribent: ”Större hot än Hitler”

Bortom kött och metall handlar kriget om vad som uppfattas som sanning. Rysk statskontrollerad media har sedan krigets inledning kablat ut desinformation om övergrepp mot ryssar och ett nazistiskt styre i Ukraina. Budskap för att rättfärdiga den illegala invasionen.

Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov anklagar Ukraina för att ha riggat händelserna i Butja. Här tillsammans med Putin.

En inblick i den ryska synen på Ukraina ges i en kolumn som publicerats av den statsägda nyhetsbyrån RIA.

Där påstår skribenten Timofey Sergeytsev att den påstådda nazismen i Ukraina är ett större hot än Nazityskland under Adolf Hitler.

Frihet och demokrati är bara en täckmantel, hävdar han.

Med samma gränslöshet fortsätter Sergeytsev att hävda ett en majoritet av ukrainarna är passiva anhängare av nazismen och förtjänar att straffas.

Hans slutsats: Det enda som kan frigöra landet är ett ryskt övertagande. Precis som Vladimir Putin hävdar skribenten att Ukraina saknar nationellt existensberättigande.

”Dödsstraff och straffarbete”

Men det slutar inte där. När landet övertagits måste befolkningen tuktas menar Sergeytsev. Lämpliga verktyg som nämns är dödsstraff, straffarbete och fängslande. Likaså omskolning, repression av ”nazistiska attityder” och strikt censur.

Scenariot är kusligt likt den politiska utvecklingen i Ryssland, där demokratin och pressfriheten slagits sönder av regimen.

Ryske FN-ambassadören Vasily Nebenzya förnekar händelserna i Butja.

Tillbaka till frågan om Butja. Anklagelserna om krigsbrott kommer från världsledare, civilbefolkning och internationella organisationer.

Under måndagskvällen kallade den ryske FN-ambassadören Vasily Nebenzya till presskonferens i New York.

– Jag vill ge er verkliga fakta om Butja. Under tiden som staden kontrollerats av rysk militär har inte en enda lokalinvånare utsatts för någon som helst våldshandling, säger han till pressuppbådet.

ANNONS

UNICEF är på plats för barnen. Ge en gåva till Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Ryssland slår ifrån sig: Döda i Butja är skådespelare

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands invasion av Ukraina

Rysk politik

Vladimir Putin

Adolf Hitler

Ukraina

New York

Krigsbrott