Sverigedemokraterna

SD fortsatt svaga hos kvinnor

Av: 

TT

SD:s partiledare Jimmie Åkesson har svårare att gå hem bland kvinnor än män. Arkivbild.
SD:s partiledare Jimmie Åkesson har svårare att gå hem bland kvinnor än män. Arkivbild.

NYHETER

Skulle bara kvinnorna rösta så skulle Socialdemokraterna vara överlägset största parti och Sverigedemokraterna slåss med Vänsterpartiet om tredje platsen.

Väljaropinionen skiftar också beroende på var i landet man frågar.

Alla partier uppvisar skillnader mellan könen, men för de flesta partier är skillnaderna små. Två partier som sticker ut är SD och S, visar SCB:s partisympatiundersökning.

Störst är skillnaden för SD. 25,6 procent av männen skulle rösta på partiet medan bara 11,7 procent av kvinnorna skulle göra det. Det skiljer alltså 13,9 procentenheter.

Färre män

Partiet förblir dock tredje största parti även om bara kvinnor röstar, även om V med 10 procent flåsar i nacken. C kommer tätt efter med 9,6 procent.

Även för S är skillnaden tydlig, om än inte riktigt lika stor. 33,7 procent av kvinnorna skulle rösta på S men bara 24,3 av männen, en skillnad på 9,4 procentenheter.

S skulle vara 10,6 procentenheter större än M om bara kvinnor röstade, jämfört med 1,9 procent om bara männen röstade.

Tre partier får färre röster av kvinnorna än av männen. Förutom SD gäller det även L och KD, övriga har en övervikt av kvinnornas sympati i varierande grad.

Geografiska skillnader

Geografiskt har S flest väljare i Mellersta och övre Norrland med 37,5 procent. Lägst stöd noterar man i Västsverige med 25,9 procent.

Moderaternas starkaste fäste är Stockholms län exklusive Stockholms kommun med 26,7 procent. Lägst är stödet i Mellersta och övre Norrland med 15,0 procent.

Sverigedemokraterna är starkast i Sydsverige med 23,8 procent, 0,2 procentenheter under Moderaternas stöd där. Svagast är SD i Stockholms kommun med 11,1 procent.

Liberalerna kommer bara över riksdagsspärren i Stockholms kommun, med 5 procent. Svagast är partiet i Småland med öar med 1,4 procent.

Svårt i Norrland

Centerns starkaste fäste är Mellersta och övre Norrland med 10,7 procent. Svagast är partiet i Västsverige med 7,5 procent.

Kristdemokraterna går bäst i Småland med öar, där man får 7,8 procent. Sämst går det i Stockholms kommun med 1,5 procent.

Vänsterpartiet är däremot starkast där med 14,9 procent. Svagast är partiet i Småland med öar med 4,5 procent.

Miljöpartiet har det svårast i Mellersta och övre Norrland där stödet stannar på 1,2 procent. Bäst går det i Stockholms kommun där partiet segar sig upp på 5,9 procent.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Vänsterpartiet