Tegnells varning inför hösten: ”Man kan aldrig luta sig tillbaka och tro det är över”

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-08-04

I Sverige har antalet nya bekräftade fall av covid-19 bromsats kraftigt den senaste månaden.

Men när människor nu återvänder till skolor och arbetsplatser räds många att smittspridningen ska ta fart igen.

– Lärdomen från Europa är att man aldrig kan luta sig tillbaka och tro att det här är över, säger Anders Tegnell till Aftonbladet Daily.

Runt om i världen är ljusglimtarna få på coronafronten. Häromdagen uppmättes ett nytt rekord av nya bekräftade fall med 228 000 nya smittade. Nord- och Sydamerika ser än så länge ingen hejd på pandemins framfart. I Europa vittnar flera länder om en begynnande andravåg.

Även i våra grannländer, som haft låga smittonivåer sedan i våras, så ökar nu spridningen på flera håll. Danmark uppmätte i förra veckan sin högsta siffra sedan början på maj och i Norge har flera lokala utbrott orsakat oro, senast på ett hurtigruttenfartyg.

Positiv svensk utveckling

Sverige har däremot sett smittotalen minska under juli månad, om än från jämförelsevis höga nivåer. Men för den sakens skull finns det ingen anledning för svenskarna att slappna av, betonar statsepidemiolog Anders Tegnell i dagens avsnitt av Aftonbladet Daily.

– Lärdomen från Europa är att man aldrig kan luta sig tillbaka och tro att det här är över. Vi kommer behöva leva med det här under en lång tid och det vi ser i Europa är ett kvitto på det, säger han.

Anders Tegnell säger att det inte är läge att andas ut.

Hemmajobb året ut

När semesterfirare och sommarlovslediga successivt återgår till sina vardagliga sysselsättningar är det därför fortsatt hemjobb som är rekommendationen.

– Vi får nog ställa in oss på att jobba på det här viset åtminstone året ut.

Just de veckorna som följer nu. Hur kritiska är de för er?

– Det är ju inte troligt att det kommer hända något pangbom men nu är det viktigt för både oss och regionerna att hålla ett gott öga på de förändringar som dyker upp så vi snabbt kan hitta och bryta nya smittokedjor, säger Anders Tegnell.

Lyssna på Aftonbladets nyhetsfördjupande podd Aftonbladet Daily med statsepidemiolog Anders Tegnell här.