”Risken att råka illa ut är nog större i Rinkeby än i Charkiv”

Publicerad 2023-08-29

UD avråder svenskar från att resa till Ukraina. Men trots varningsflaggorna arrangerar Christian Jutvik, 76, en gruppresa fyra mil från den ryska gränsen.

– Det skjuts ju vilt på platser här i Sverige också, säger han.

Ett och ett halvt år av krig i Ukraina, och ännu finns inga tecken på att striderna kommer att sluta i någon nära framtid. Samtidigt arrangerar Christian Jutvik en studieresa till landet. Han ser det som en demonstration av solidaritet för ukrainarna som kämpat för sina liv sedan kriget bröt ut i februari 2022.

– Jag åkte till Kiev i slutet av maj 2022. Jag såg utblåsta fönster från åttonde våningen, men jag såg också det vanliga livet som pågick parallellt, säger han och fortsätter:

– Barn som lekte i klätterställningar, tio meter från utbrända höghus, och älskande par i parkerna.

Christian Jutvik, 76,  planerar en ”seriös studieresa” till Ukraina, fyra mil från ryska gränsen.

”Mer än bara krig”

Väl tillbaka hemma, långt från krigets ruiner, föddes tanken på att åka tillbaka – men inte själv.

– Jag fick den strålande idén att jag, med min bakgrund som researrangör, givetvis skulle arrangera en seriös studieresa.

– Jag vill visa människor att det finns mer än bara krig i Ukraina. Jag vill att fler ska få uppleva och få ta del av den nya vardagen som människorna där anpassat sig till.

På väggarna hemma i Nacka hänger souvenirer och fotografier från världens alla hörn.

– Det är gift på de där, säger Christian och pekar på ett blåsrör med pilar.

Det tar inte lång tid att förstå att Christian Jutvik har ett minst sagt gediget cv när det kommer till antalet platser han har besökt – han är kanske rent av definitionen av världsvan.

– Jag var 21 år gammal när jag liftade till Indien 1969 och sedan 1975 har jag arrangerat resor för andra, säger han.

Resan är planerad för totalt 12 personer, inklusive Christian och hans fru.

”Som att snubbla på en tröskel”

I slutet av oktober är planen att Ukrainaresan ska ta sin början – med båt från Nynäshamn till Polen och sen vidare med tåg över gränsen. Lviv, Charkiv och slutligen huvudstaden Kiev är platserna som ska besökas.

Vissa skulle kanske kalla det för extremt att resa till ett land i krig, men Christian hävdar motsatsen.

– Det finns hot här hemma i Sverige också.

Tre hophäftade A4-sidor innehåller schemat för resan samt övrig information. Långt ner på första sidan finns ett stycke om säkerhet och risker: ”Risken att råka illa ut är nog större i Rinkeby än i Charkiv”, lyder en av meningarna.

– Vi är rädda för hot som vi kan se, men vi nonchalerar det oförutsedda – som att snubbla på en tröskel, säger Jutvik och ler.

Det är trots allt ett land i krig och det borde väl innebära en större säkerhetsrisk?

– Den största risken för äldre män är att halka i duschkabinen, säger han.

UD avråder från alla resor till Ukraina.

”Priset man får betala”

Utrikesdepartementet, UD, avråder från inresa till Ukraina, vilket innebär att reseförsäkringar inte gäller – allt sker helt enkelt på egen risk.

Men Jutvik menar att UD överdriver och han menar även att det inte alls är så farligt som han tycker att media porträtterar läget i landet.

– Jag har inte så stort förtroende för UD, säger han och fortsätter:

– Jag har sett hur de på ett väldigt enkelt sätt stänger av turistströmmar i flera länder utan att ha ordentlig fog för det.

Jutvik må inte lita på UD och medias bild av läget i Ukraina, men enligt honom själv betyder inte det att han inte tar säkerheten på allvar.

– Jag är en mycket försiktigt person och skulle säkerhetsläget förändras så åker vi givetvis inte. Under resans gång kommer vi att hålla oss uppdaterade genom lokala myndigheter och de som bor där.

Soldater begravs sida vid sida i nygrävda gravar i Charkiv, Ukraina.

Det finns plats för tolv personer, eller egentligen tio, då två av platserna är till Jutvik själv och hans fru. 12 500 kronor är vad man får betala för resan.

– Jag och min fru betalar precis lika mycket som alla andra, vi är som vilka medresenärer som helst, säger han och fortsätter:

– Jag har aldrig räknat pengar, jag gör det här för att jag tycker att det är meningsfullt.

Aftonbladet frågade UD hur de ser på att den här typen av resor arrangeras och i ett mejlsvar skriver de så här:

”Vi kan konstatera att UD sedan den 12 februari 2022 har avrått från alla resor till Ukraina och uppmanar svenskar att lämna landet. Ambassadens möjligheter att bistå konsulärt är ytterst begränsade och givet rådande läge i Ukraina kan det vara förenat med livsfara att resa till eller vistas i landet.”