Nato om våldsvågen: ”Villiga att hjälpa svensk polis”

Publicerad 2023-10-05

KEFLAVIK. Regeringen vill kalla in Försvarsmakten mot gängvåldet.

Nu öppnar även Nato för att hjälpa svenska myndigheter att spåra och hitta hjärnorna bakom sprängdåden.

– Skulle frågan dyka upp är Natocentret villiga att hjälpa svensk polis, säger Natos staff officer Raffe Thein till Aftonbladet.

Regeringen bereder just nu frågan om militärt stöd mot gängkriminaliteten.

Möten mellan rikspolischefen Anders Thornberg och överbefälhavare Micael Bydén pågår och främst uppges det handla om bevakningsuppdrag Försvarsmakten kan genomföra i stället för polisen.

Men justitieminister Gunnar Strömmer vill även dra nytta av Försvarsmaktens bomb- och sprängmedelsexpertis. Något man har stor erfarenhet av, enligt svenske örlogskaptenen och Nato staff-officeren Raffe Thein.

– Svensk militär personal har erfarenhet av att hantera den här typen av hot från våra tidigare missioner där vi har gjort det här skarpt, som till exempel oskadliggörande av sprängladdningar. Men analysförmåga efter sprängningar är också något svenska försvaret har mycket kunskap om. Det finns många delar Försvarsmakten skulle kunna stödja där, säger han i samband med Natoövningen Northern Challenge 23 på Island.

Övar med svensk polis

Thein, som arbetar på Natos center i Madrid för improviserade sprängmedel, säger även att man på centret är villiga att bistå svenska myndigheter i kampen mot gängvåldet. Tidigare i juni genomförde man också en sprängmedelsutbildning för svensk polis.

– Vi lärde dem hur Nato arbetar med bekämpning av den här typen av hot och hur det skulle kunna tillämpas i Sverige. För det vi gör bygger ju på hur man bekämpar hot under militära operationer, så ska ju det omvandlas till det polisiära, säger han och fortsätter:

– Skulle frågan dyka upp är Natocentret villigt att hjälpa svenska polisen också.

Finns det likheter i hur man jobbar?

– Det finns likheter. Den främsta uppgiften är att skydda både civilpersoner och egna enheter. I vårt fall militär personal i deras fall polis. Den andra delen handlar om att försöka sätta dit de som gör det här. Det handlar om att samla in bevis och i grund och botten ha förmåga att stoppa dem som gör detta. Om det är terrororganisationer eller organiserad brottslighet... det är olika syften, men bomben är fortfarande problemet.

– Det finns stora likheter, men också skillnader för militära operationer bygger på helt andra mandat än svensk lagstiftning tillåter.

För att hitta hjärnorna bakom operationerna måste man hitta länkarna mellan individer, säger Raffe Thein.

– De är hopkopplade i ett nätverk. Det finns alltid en som bygger bomben, en som placerar bomben och en som planerar hela attentatet. Man måste försöka identifiera och stoppa inflödet av explosiva varor och spåra komponenter. Var de blivit inköpta och vilken väg de kommit in i till exempel Sverige.

Ökat samarbete

Överste Christopher P. Bartos, chef för Natos center mot kemiska, biologiska, radiologiska, nukleära och explosiva vapen.

Överste Bartos, chef för Natocentret i Madrid, säger att man har ett nära samarbete med Sverige och utbyter information.

– Det vi gör är att vi bidrar med expertis och kunskap som Nato samlat under 20 år och delar information med svensk polis så ni i Sverige inte behöver hitta det själva, säger han.

Efter att terrorhotet mot Sverige ökat och sprängningarna skjutit i höjden har arbetet intensifierats ytterligare.

– Vårt samarbete har ökat de senaste tolv månaderna, särskilt de senaste månaderna. Men vi fortsätter vårt samarbete och ser till att Nato och Sverige står starkt.