Schymans utspel om Ukrainakriget: Förhandlingsbordet som gäller

Publicerad 2023-01-12

I en debatt i Sveriges Radio efterlyser Gudrun Schyman en fredsuppgörelse mellan Ryssland och Ukraina.

Motparten Gunnar Hökmark reagerar starkt:

– Det är som att säga att man ska göra kompromisser med Hitler.

Följ ämnen
Ukraina

Gudrun Schyman, företrädare för Klimatalliansen och tidigare partiledare för Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ, vill se att Ryssland och Ukraina möts vid förhandlingsbordet för att få ett slut på kriget.

En fredsuppgörelse behöver innehålla eftergifter från bägge håll, säger hon i en debatt i P1-morgon.

– Jag tror att det är många som skulle vilja se ett slut på det här orättfärdiga och brutala kriget. Problemet som jag ser det är att det görs väldigt lite för att få i gång fredssamtal. Krigshets trappar upp konflikten, säger hon och fortsätter:

– Vi vet att det är förhandlingsbordet som gäller förr eller senare. Ju tidigare desto bättre för att spara liv och undvika förstörelse.

På frågan om vad Ukraina ska göra för eftergifter svarar Gudrun Schyman att hon inte vet vad det skulle handla om.

”Extrema krav av Schyman”

Den tidigare europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M) anser att det är en befängd inställning och säger att krigshetsen finns hos Ryssland.

– Ryssland har börjat detta krig i strid med all internationell rätt och respekt för Ukraina. Det är väldigt enkelt att avluta kriget. Det är som Finlands statsminister Sanna Marin har sagt, Putin kan göra det i dag genom att dra tillbaka ryska trupper. Det är kravet som världen måste rikta mot Ryssland.

Fredsförhandlingar är inte ett sätt att få slut på kriget – det är att belöna det och kommer leda till mer krig, menar Gunnar Hökmark.

Det är extrema krav som Schyman framför, tillägger han.

– Det är som att låta hustrumisshandlaren flytta samman med offret i tron att det blir fred och som att säga att man ska göra kompromisser med Hitler. Hur uppnår du fred med en person som konsekvent brutit alla avtal och ser det som ett sätt att flytta fram sina positioner?

– Jag försvarar inte Ryssland på något sätt. Men om vi ska få fredsinitiativ tagna så måste det finnas två parter som är beredda att sätta sig vid ett förhandlingsbord, svarar Gudrun Schyman.

Bilden ska enligt det ryska försvarsministeriet, som har släppt bilden, visa när en rysk raket skjuts mot ukrainska styrkor.