Kristerssons fru följde med på USA-resa – avdrag gjordes först efter UG-frågor

”Ett missförstånd mellan tjänstemän”

Publicerad 2024-02-20

Det är först när SVT:s Uppdrag granskning börjar ställa frågor kring statsministerns hustrus flygresor som uteblivna avdrag upptäcks.

Men enligt regeringskansliet beror allt på ett missförstånd.

– Statsministern har lämnat rätt och korrekt information till oss, säger departementsrådet Hans Bäck i programmet ”Regeringens flygplan”.

Det var i början av juli i fjol som statsminister Ulf Kristersson tog regeringsplanet till Washington för att möta USA:s president Joe Biden.

Med på resan fanns hustrun Birgitta Ed.

Då hon inte hade något formellt uppdrag skulle hon enligt regelverket betala för sin resa genom avdrag på statsministerns arvode.

Summan ska motsvara en liknande resa med reguljärflyg.

Under samma månad hade Ed även ett åtagande i Helsingfors, vilket gjorde att totalsumman för hennes resekostnader landade på cirka 16 000 kronor.

Men något avdrag gjordes inte, visar SVT:s Uppdrag gransknings program ”Regeringens flygplan”.

Strömmer nekar handlingar

Det är först när SVT:s reporter Richard Aschberg börjar ställa frågor och begär ut underlag om avdraget som oklarheterna kring betalningen uppdagas.

I ett inledande skede meddelar regeringskansliet att avdraget på statsministerns arvode redan har gjorts, men kort därefter återkommer man och tar tillbaka uppgifterna.

”Avdraget ligger i systemet och kommer att göras”, lyder mejlet.

SVT begär då att få se all mejlväxling kring statsministerns hustrus resor som betalats av regeringskansliet – något som justitieminister Gunnar Strömmer säger nej till.

Uppdrag granskning får trots det ut delar av handlingarna via en källa.

I mejlen framgår att man har diskuterat vilka avdrag och belopp som skulle göras på statsministerns arvode, och att dessa har gjorts.

Något som det alltså ska visa sig inte stämmer.

Till SVT säger departementsrådet Hans Bäck att alla förberedelser för avdraget hade gjorts, men att det sedan inte gjordes på grund av ”ett missförstånd mellan tjänstemän”.

SVT konstaterar då att missförståndet uppdagades först när de började fråga om det – något som bekräftas av Hans Bäck.

”Ett missförstånd”

På frågan varför Ulf Kristersson inte själv slagit larm om att pengarna, närmare 16 000 kronor, inte dragits från hans månadsarvode blir svaret från Hans Bäck följande:

– Jag kan bara konstatera att vi gjorde en miss som gjorde att det inte lades in.

SVT: Tycker du att det vilar något ansvar på statsministern att säga till om att det inte har dragits några pengar på hans arvode?

– Statsministern har lämnat rätt och korrekt information till oss och han förväntar sig att vi gör det vi ska göra.

SVT: Men han har väl märkt att det inte har dragits något?

– Återigen, han har lämnat korrekt information till oss och det är vår uppgift att säkerställa att det läggs in i vårt system.

Ulf Kristersson har avböjt en intervju med Uppdrag granskning.

I ett mejl från hans pressekreterare konstateras dock att ”statsministern har följt de rutiner som finns”, och att det inte finns några planer på att ändra reglerna kring statsflyget eller den timtaxa som finns idag.