Furuviksparkens vd: Vi måste vara självkritiska

Fredrik Gunér/TT

Publicerad 2023-04-12

Sandra Wilke, vd för Furuviksparken. Arkivbild.

Furuviksparkens vd Sandra Wilke medger att parken brustit i och med att man inte kände till de regler som gäller för hur schimpanserna ska avlivas.

– Vi måste vara väldigt självkritiska, säger hon.

Enligt länsstyrelsens utredning använde Furuviksparken en avlivningsmetod som inte var tillåten, enligt den lagstiftning som finns. Primater tillhör inte de djurarter som får avlivas med skjutvapen på distans. Parken skulle först ha sökt dispens hos Jordbruksverket.

Sandra Wilke kan inte säga varför djurparken inte kände till vad som gällde.

Furuviksparken ska nu söka dispens för distansavlivning av så kallade högriskdjur om en ny rymning skulle ske. Förutom schimpanser gäller det även orangutang och den gyllene takin, som kom till parken i fjol.

Sandra Wilke välkomnar länsstyrelsens utredning.

– Jag är glad för att de har gjort en noggrann utredning. Det känns bra att vi har uppfyllt de krav och skyldigheter vi är ålagda som djurägare och djurpark både under händelsen och därefter.

TT: Hur mår de schimpanser som är kvar?

– De mår bra enligt vår och våra veterinärers bedömning. Selma, som har skador, blir bättre och bättre. Hon använder sin arm väldigt väl nu. Hon är ju blind på ena ögat, men vi ser inte att hon har ont.

Vad som ska hända med de tre kvarvarande schimpanserna är fortfarande oklart. Antingen får de bo kvar på parken eller flyttas de.

– Förutsättningarna för att en schimpansgrupp ska må riktigt bra är att de ska vara fler individer i en grupp, det är så de naturligt lever.

Följ ämnen i artikeln