Rättsläkarens och obducentens krav: 40 miljoner kronor

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-30

För 25 år sedan hittades den prostituerade tvåbarnsmamman Catrine da Costa, 27, styckad i flera plastsäckar bakom Karlbergs slott i Stockholm.

Utredningen lades ner i somras – men i dag kräver obducenten och rättsläkaren upprättelse och 40 miljoner kronor.

Tysta och koncentrerade möter de i dag rätten ännu en gång.

Catrine da Costa.

De kom att kallas obducenten och allmänläkaren i ett av Sveriges mest uppmärksammade mordfall. Men trots att de båda läkarna friades för mordet på Catrine da Costa ansågs de skyldiga till att ha styckat hennes kropp.

De två männen förlorade sina läkarlegitimationer, sina vänner och familjer. Enligt deras advokater raserades deras liv helt av att ha blivit utpekade som inblandade i da Costas död.

Vill ha 40 miljoner

För det lidandet vill nu obducenten och allmänläkaren ha 40 miljoner kronor i skadestånd av staten. Läkarna kräver enligt tidningen Dagens juridik tio respektive sju miljoner kronor för inkomstförlust, och dessutom 200.000 var per år från 1985 respektive 1987 för kränkning och lidande.

I dag, 25 år sedan allt började, möts de igen i Attunda tingsrätt i förhoppningen att få någon slags upprättelse på det som vissa experter kallat för ett justitiemord och en häxjakt.

Tystlåtna och koncentrerade antecknar de allt som sägs i rättssalen. Än har de själva inte fått föra sin talan. Processen kommer att ta hela december månad och rättegången är bara i inledningsfasen.

"Vittnesmål slarvades bort"

Läkarnas ombud, Carl-Johan Vahlén och Kajsa Blomgren, har sagt att de tänker visa på en rad försummelser som begåtts av poliser, åklagare, domstolar och andra myndigheter – försummelser som de menar har gjort att den riktiga mördaren gått fri.

– Hela hanteringen präglades av enkelspårighet och hysterisk övertro på de mest fantastiska vittnesuppgifter. Bland annat slarvades avgörande vittnesmål bort, som visade att den påstådda gärningen var omöjlig, säger läkarnas ombud, Carl-Johan Vahlén och Kajsa Blomgren till Dagens juridik.

Pappan till en av läkarna säger till samma tidning:

– Oavsett om min son vinner eller inte är det oerhört viktigt för honom och oss anhöriga att det äntligen kommer fram hur katastrofalt illa hela denna historia sköttes av de ansvariga myndigheterna