Skippa kritvitt – satsa på äggskal

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-04-18

Äggskal. Måla väggar och möbler vita, men inte kritvita. Äggskalsfärgat, antikvitt eller ljust beige ger en mjukare, mer gammeldags känsla.

Mörkt trä. Blanda in några detaljer i mörka träslag för att ge kontrast och understryka det ljusa.

Jobba med ljuset.

Undvik kalla halogenljus etc. Byt ut glödlamporna mot färgade, gärna i aprikos eller någon annan varm ton.

Använd många ljuspunkter, placera gärna lamporna lågt och på oväntade ställen. Det skapar värme.

Sätt upp ljus- slingor mellan gardinen och väggen, ovanpå en bokhylla, bakom en kornisch. Det ger roliga effekter som värmer upp det vita.

Tänd levande ljus en masse. Ljuskronor, lampetter, kandelabrar – allt skapar rätt sorts stämning.

Undvik helvita lampskärmar, de ger ofta ett kallt ljus. Satsa på benvitt, eller vitt brutet i en varm ton.

Pastell. Tänk på att för mycket vitt ger ett trist och opersonligt intryck. Var inte rädd för att mjuka upp med pasteller – men begränsa dig till två färger. Om du vill intensifiera intrycket – använd flera nyanser av samma färg.

Speglar. Använd speglar i inredningen – de reflekterar ljuset och ger mer rymd åt ett mörkt rum. Dekorera gärna en hel vägg med udda, gamla speglar.

Sila solen. Vita textilier hör till. Spets- eller silduksgardiner är en sommarklassiker som släpper in solen och skapar vackra reliefmönster i rummet.

Överdrag. Sy enkla, vita överdrag till soffor och fåtöljer. Eller köp färdiga, t ex har postorderfirman La Redoute snygga överdrag i bomull med knytband, www.laredoute.se. Kolla också in www.bemz.com, som specialiserat sig på överdrag till Ikea-soffor, från 719 kr.

Mattor. Inget är så lyxigt som vita mattor – om du har råd att kemtvätta. Annars finns teflonspray hos mattfackhandlarna. Den skyddar och gör det lättare att ta bort fläckar.

Följ ämnen i artikeln