Hon flyger rymdfärjan

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-07-26

”Superkvinnan” Eileen Collins bryter ny mark

”Om du siktar på stjärnorna så når du kanske trädtopparna”.

För Discoverys kapten Eileen Collins blev det precis tvärt om.

Hon har brutit ny mark på på jorden och i rymden.

Eileen Collins.

48-åriga Eileen Collins är en superkvinna i ordets alla bemärkelser.

Hon blev en av de första kvinnliga piloterna i amerikanska flygvapnet, den första kvinnliga testpiloten, den första kvinnliga piloten på en rymdfärja och nu – den första kvinnan att föra befäl i rymden.

Ville lära sig mer om rymden

Eileen bestämde sig redan i fyran att hon ville veta mer om rymden. 1978 antogs de första kvinnorna till Nasas rymdprogram och drömmen om att bli astronaut fick tydligare konturer. Det skulle dock dröja elva år, till 1989, innan Eileen Collins skulle ansöka till Nasa och bli antagen.

– Jag ansökte både som specialist och pilot eftersom det inte spelade någon roll för mig vad jag jobbade med. Allt jag ville var att lära mig mer om rymden säger hon.

Hon blev slutligen antagen som pilot, och tror själv att det var hennes erfarenhet från flygvapnet som avgjorde.

Blev USA:s första kvinnliga testpilot

Året efter gymnasiet hade hon sökt till flygvapnet och fått sin första pilotlicens på Vance flygbas i Oklahoma. Hon jobbade sedan några år som flyginstruktör vid Travis flygbas där hon också träffade sin man Pat som också han är pilot. 1986 blev hon antagen till den amerikanska flygakademin och blev landets första kvinnliga testpilot. Hon tog tog också en magisterexamen i matematik. Det var med denna erfarenhet i bagaget som hon slutligen antogs till Nasa. Året efter blev hon, som enda kvinna bland 22 män, antagen till programmet för framtida astronauter.

Fem år senare, 1995, fick hon chansen att göra det som de flesta bara kan drömma om. Hon blev uttagen att, som första kvinna flyga en rymdfärja, uppger Nasa.

”Kvinna med järnnerver”

Idag har hon 6280 flygtimmar, har licens för 30 olika flygplanstyper och hon har 537 flygtimmar i rymden vid tre olika missioner.

Eileen Collins beskrivs av sina kollegor som en mycket lugn och sansad kvinna med järnnerver. När hon 1999 var pilot på rymdfärjan Columbia STS-93 fick besättningen problem med krånglande datorer som kunde ha hindrat rymdfärjan från att nå sin bana.

– Jag har inga nerver, inga känslor och jag känner inte stressen. Jag har ett skepp för 2 miljarder i händerna och jag tänker inte på något annat, säger hon i en intervju.

Eileen Collins:

Läs mer

Therese Holmberg

Följ ämnen i artikeln