Juholt får böta för felaktiga avdrag

Publicerad 2012-09-03

Skatteverket upptaxerar Håkan Juholt efter att gjort avdrag för hela hyran av lägenheten han delade med sin sambo.

För tilltaget ska den förre socialdemokratiske ledaren betala skatteböter.

– Han trodde hela tiden att han gjorde rätt, säger Margareta Bernhardsson, Håkan Juholts pressekreterare.

Socialdemokraternas förre partiledare Håkan Juholt har till Skatteverket förklarat att han varit övertygad om att han gjort rätt. Vid deklarationen har han följt en mall som han gjort tidigare år.

Måste betala böter

Men Skatteverket godtar inte förklaringen och upptaxerar nu den förre partiledaren eftersom han lämnat felaktiga uppgifter.

Uppgiften om att Juholt själv stod för hela hyran anser myndigheten vara fel.

Men eftersom den förre partiledaren först begärde avdrag för hela hyran, måste han nu betala mer i skatt och ett så kallat skattetillägg för det felaktiga avdraget.

– Det felaktiga avdraget för hyran innebär att han får ytterligare cirka 20 000 kronor att betala i skatt, säger Göran Månsson, handläggare på Skatteverket i Simrishamn som granskar riksdagsledamöters deklarationer.

Kostnaden för skattetillägget för Juholt blir 8000 kronor. Totalt kostar de felaktiga avdragen Håkan Juholt 28 000 kronor.

Får rätt till hälften

Skatteverket medger dock att Håkan Juholt har rätt till hälften av de avdrag han sökt för övernattningslägenheten i Stockholm. I stället för 79 300 kronor som han begärde får Håkan Juholt endast avdrag för hälften, 42 908 kronor.

Håkan Juholt som är i Vänersborg under dagen hälsar via sin pressekreterare Margareta Bernhardsson att han hela tiden trott att han gjort rätt i bostadsfrågan.

– Han har lagt det bakom sig och har i övrigt inga kommentarer, säger Margareta Bernhardsson till Aftonbladet.