Det finns inga bevis mot den misstänkte styckmördaren

Uppdaterad 2013-06-01 | Publicerad 2013-05-27

Så skrivs det än en gång spaltmeter om en person som är skäligen misstänkt för mord.

Det är inte helt ovanligt att dessa "mördare" snart visar sig vara oskyldiga.

Nej, jag menar inte att Luleå tingsrätt i dag häktade fel person för mordet på Vatchareeya Bangsuan.

Tvärtom, det finns omständigheter som kommer att bli besvärliga för honom att förklara. Det mest graverande är faktumet att 22-åringen, såvitt känt, var den sista människan som träffade kvinnan i livet.

Just den personen tenderar av lätt insedda skäl att vara gärningsmannen.

Inget binder honom

Det finns ytterligare skäl för utredarna att intressera sig för mannen: han har haft någon form av relation med kvinnan, är väl förtrogen med området där hennes kroppsdelar hittades, deltog i sökandet och är vapenintresserad.

Men nu är det en gång för alla så att mannen har häktats som skäligen misstänkt för mord. Det är den lägre misstankegraden och innebär att åklagaren i princip inte har ett dugg som binder honom till vare sig mord eller försvinnande.

Att utredarna efter att ha jobbat i flera dagar inte har kommit många millimeter kan vara något att tänka på för medierna.

Det händer nämligen att oskyldiga grips och att en utredning plötsligt tar en helt ny inriktning, allt medan redaktörerna svär för sig själva och tvingas kasta allt insamlat material om den före detta mördaren i papperskorgen.

Har hänt gång på gång

Vi har sett det hända gång på gång. Några veckor efter mordet på Olof Palme greps en 33-årig man. Tidningar, radio och tv rapporterade för allt vad tyget höll. Han släpptes dock efter några dagar och avskrevs senare.

33-åringen försvarades av Gunnar Falk, samme advokat som bistod den man som satt just skäligen häktad för mordet på Anna Lindh en vecka.

Han hade dömts för 40 olika brott, det fanns följaktligen oceaner att ösa ur för hungriga reportrar som inte direkt sparade på krutet. Men det visade sig snart att han var oskyldig.

Jag minns tydligt som ung vikarie på Aftonbladet ytterligare en liknande berättelse. I Stockholm besköts invandrare av en person vi redan hade döpt till lasermannen.

Det blev en oerhörd uppståndelse på redaktionen då en man som tidigare varit kvinna greps och anhölls för attentaten. Uppslag efter uppslag i morgondagens tidning planerades.

Nyhetschefen har aldrig sett så gammal ut som då det plötsligt kom ett TT-telegram om att mannen hade släppts.

Jag avser inte med dessa rader att kritisera tidningarna för rapporteringen om 22-åringen. Den har varit saklig, relevant, rimlig.

Men det är på sin plats att påpeka att polisen även synar andra personer i utredningen om mordet på Vatchareeya Bangsuan.