Obamas kampanj utklassar Clintons

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-12

Drar in mycket mer pengar – tack vare nätet

BOSTON. Barack Obama utklassar sin konkurrent Hillary Clinton i insamlade kampanjbidrag.

Det kan han tacka internet för.

Obama drog in 55 miljoner dollar i februari – 45 miljoner av dem kom från donationer online.

Clinton har blivit frånsprungen av Obama i kampen om att samla in mest pengar till sin kampanj.

Kampen mellan Obama och Clinton fortsätter. Under de kommande veckorna kommer de båda kandidaterna att kampanja hårt för att ta hem det viktiga primärvalet i Pennsylvania i slutet av nästa månad.

Och räkna med att det är Barack Obama som kommer synas och höras mest i tv-reklam och annonser fram tills den 22 april. Senatorn från Illinois fortsätter nämligen att dra in betydligt mer kampanjbidrag än Hillary Clinton.

Skyhög ökning av insamlingarna

I januari månad fick Clinton in 14 miljoner dollar, jämfört med Obamas 36 miljoner. I februari ökade Clinton till 35 miljoner.

Obama under samma månad: 55 miljoner.

Jämför det med att han samlade in 100 miljoner – under hela år 2007.

– Pengarna ger Obama en möjlighet att tävla i varje stat, om varje delegat, säger den demokratiske valkonsulten Bill Carrick till LA Times.

De 55 miljonerna är inte bara den största summan som noterats under det här valåret, utan den största summan någonsin. Den tidigare rekordnoteringen för insamlade kampanjbidrag under en månad hade demokraten John Kerry, som drog in 43,4 miljoner dollar i mars 2004.

Kerry använde då internet som ett nytt instrument att samla in pengar med.

Helt ny nivå

Och nu har Barack Obama tagit insamlandet online till en helt ny nivå. 45 av hans 55 miljoner dollar under februari månad kom från donationer på internet.

Obamas kampanj har meddelat att runt 54 av de insamlade miljonerna kommer att spenderas under primärvalet. Det lär innebära en rejäl satsning på till exempel tv-reklam.

Mer kampanjbidrag och fler reklamfilmer garanterar dock på inget sätt segrar i kommande primärval. Obama satsade mer än Clinton på den typen av budskap i Texas och Ohio.

Men det var Hillary Clinton som tog hem båda de staterna.