Facket: Det är klart att det är olyckligt

Publicerad 2015-05-21

Stefan Löfven kontrollerade inte om byggbolaget på fritidshuset hade kollektivavtal.

Efter Aftonbladets avslöjande kommer nu kritik från facket.

– Det är klart att det är olyckligt, han borde självklart ha ställt frågan, säger Lars Hildingsson, andre förbundsordförande i Byggnads.

Aftonbladet avslöjar i dag att Stefan Löfven anlitat en byggfirma som saknar kollektivavtal för en ombyggnad på sommarhuset i Örnsköldsvik.

Stefan Löfvens förklaring är att han trodde han anlitat en egenföretagare. I ett sms till Aftonbladet skriver Löfven att han borde kontrollerat det bättre. "Det var ett misstag från min sida” skriver han.

Fackförbundet Byggnads är kritiska till den bristande kontrollen från statsministerns sida.

– Det är klart att det är olyckligt, han borde självklart ha ställt frågan, säger Lars Hildingsson.

Kommer diskutera det

Förbundet kommer nu att försöka att ta upp frågan med Löfven.

– Vi kommer säkerligen diskutera det när vi träffar honom vid något sammanhang. Jag är övertygad att det är ett misstag från hans sida men självklart kommer vi prata om det på något sätt, säger Lars Hildingsson.

LO vill däremot inte ge några kommentarer.

– Vi har beslutat att inte ge några kommentarer kring den här händelsen, säger pressekreterare Karin Boman Röding.

Kommer ni göra det senare?

– Det är en hypotetisk fråga. Just nu är det det här beskedet vi ger.

Viktigt att kolla

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) säger att Stefan Löfven har gett en förklaring till hur det gick till - men han framhåller vikten av att göra egna kontroller.

– Det viktiga är att det finns sjysta villkor på arbetsmarknaden, att du kollar att det är sjysta villkor för de anställda.

Finns det ett ansvar hos de som anlitar ett byggföretag att kolla upp att de har kollektivavtal?

– Det här är en fråga som är mycket större än det här enskilda fallet, det handlar om sjysta villkor på arbetsmarknaden totalt. Jag menar att man i möjligaste mån ska se till så att sjysta villkor är det som gäller.

Hjälp oss att granska och avslöja! Mejla: Anette Holmqvist, Pär Karlsson, Lena Mellin, Jonathan Jeppsson, Olof Svensson Du är skyddad som källa