Han döms till livstids fängelse för mordet i Hjällbo

Publicerad 2021-11-18

Abdirisaq Mohamed Darod, 22, döms till livstids fängelse för mordet på 44-åringen som dödades i samband med upploppen i Hjällbo.

Darod döms också för åtta mordförsök och grovt vapenbrott.

Tidigare har elva personer dömts till fängelse för de våldsamma upploppen i Hjällbo i nordöstra Göteborg där två grupperingar brakade samman i slutet av maj i år.

Upprinnelsen till sammandrabbningen på torget i Hjällbo tros ha varit en misshandel av en tonåring.

Totalt var ett hundratal personer delaktiga i upploppet och polisen omhändertog 32 personer i samband med bråket. Flera greps på platsen eller en tid efter händelsen.

Abdirisaq Mohamed Darod, 22, döms till livstid för mord under upplopp i Hjällbo.

Sköts till döds efter upploppet

Två dagar efter upploppen på torget sköts en 44-årig man till döds och två av hans vänner skadades i skottlossningen.

Polisen har misstänkt att mordet var en hämndaktion mot den rivaliserande grupperingen från upploppet två dagar innan. Omgående efter skjutningen greps den 22-årige Abdirisaq Mohamed Darod, som i förhör tidigare har erkänt grovt vapenbrott och grovt olaga hot.

Abdirisaq Mohamed Darod under upploppet i Hjällbo.

Döms till livstids fängelse

I dag torsdag dömde Göteborgs tingsrätt honom till livstids fängelse för mordet, åtta mordförsök och grovt vapenbrott. Han ska även betala sammanlagt drygt 1,2 miljoner kronor i skadestånd till den avlidne mannens familj och de övriga som riskerade att dö.

Mordet begicks på eftermiddagen den 30 maj 2021 i Hjällbo centrum då två maskerade personer sköt ett flertal skott med varsin pistol mot en grupp medelålders män som satt tillsammans för att dricka kaffe och umgås.

Männen tros tillhöra en av grupperingarna från bråket dagar innan och Darod och den andra personen kom dit för att hämnas.

Den 44-årige fembarnspappan träffades i huvudet av skotten och dog. Två av hans släktingar träffades i armen respektive benet, och de övriga i sällskapet riskerade att träffas av dödande skott fastställer domslutet.

– Det var en särskilt hänsynslös skjutning eftersom den skedde dagtid på en plats där många människor befann sig och riskerade att dö eller skadas allvarligt, säger Håkan Lundquist, rådman och rättens ordförande i ett pressmeddelande.

Polis på plats under upploppet.

Misshandlades efter händelsen

Efter skottlossningen sprang flera män efter Abdirisaq Mohamed Darod som flydde därifrån på en cykel. I en kurva ramlade Darod med cykeln och männen hann ikapp honom och överöste honom med sparkar och slag tills polisen kom till platsen och avbröt misshandeln och grep Darod.

Den andra personen som deltog i skottlossningen är fortfarande okänd och söks av polisen. Däremot har polisens tekniska undersökning kunnat knyta kulorna som träffade 44-åringen med det vapen som Darod hade.

Mordvapnet.