EU vill stoppa rysk olja

Publicerad 2022-05-04

EU vill förbjuda rysk olja i Europa.

Råvaran ska vara utfasad inom sex månader, meddelar EU-kommissionen.

– Det är ett pris man är villiga att betala, säger råvaruanalytikern Christian Kopfer.

EU-kommissionen har sjösatt sitt sjätte sanktionspaket mot Ryssland.

Där föreslår man att oljeimporten från landet ska vara utfasad inom sex månader. Därefter väntar förbud på bensin och andra raffinerade produkter.

– Putin måste betala ett högt pris för sin brutala aggression, säger ordförande Ursula von der Leyen.

– Vi kommer att fasa ut oljan på ett ordnat sätt, så att vi på samma sätt är väldigt försiktiga med vad effekten blir för den globala marknaden.

Protester mot rysk olja i oljehamnen i Malmö då ett fartyg med rysk olja anlände till Sverige i april i år.

”Ett lösbart problem”

Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken, säger att ett förbud på olja är betydligt enklare att hantera än ett gasstopp.

– Det är en helt annan sak. Det går att köpa olja från andra länder än Ryssland. Det kommer att bli högre transportkostnader, men det är ett lösbart problem på ett helt annat sätt än med gas, säger han.

– Det är därför EU kommer ut med det här nu. Det är ett pris man är villig att fortsätta minska de ekonomiska och råvarumässiga banden till Ryssland. 

Enligt Kopfer kommer EU att rikta blicken mot USA och Mellanöstern i stället. Han tror dock inte att de nya sanktionerna kommer ha någon större påverkan på den ryska ekonomin.

– De kommer att kunna sälja till andra länder i stället. De kan troligen öka sina leveranser till Asien, däribland Indien och Kina. Japan skulle också kunna bli en större köpare av rysk olja, säger han. 

”Ni kommer inte undan”

I det omfattande sanktionspaketet ingick även nya åtgärder mot ryska banker. Sberbank, Rysslands största bank, är en av jättarna som kommer att uteslutas från det internationella transaktionssystemet Swift, meddelar von der Leyen.

Enligt nyhetsbyrån AFP kommer totalt 58 personer också att sättas upp på EU:s sanktionslista – däribland den omdiskuterade patriarken Kirill, som högljutt stöttat det ryska kriget i Ukraina.

Högt uppsatta militärer som anklagats för krigsbrott i Butja har också skrivits upp på listan.

– Vi listar högt rankade militärer och soldater som har begått krigsbrott i Butja. Vi vet vilka ni är. Ni kommer inte undan med det här, säger von der Leyen.

Följ ämnen i artikeln