Bild på robotkryssaren Moskva tyder på ukrainsk träff

Uppdaterad 2022-05-08 | Publicerad 2022-04-18

Första bilden på branden ombord på robotkryssaren Moskva tyder på att den sänktes av ukrainska robotar.

Samtidigt avslöjas de första namnen på döda matroser i attacken.

– Slöddret ska inte få tysta ner den här tragedin, skriver pappan till döde fartygskocken Jegor Sjkrebets, 19.

Strax efter midnatt den 14 april meddelade Ukraina att den ryska robotkryssaren Moskva träffats av ukrainska Neptun-robotar, vilket förnekades av ryska försvarsministeriet. I stället påstods det att ammunition ombord detonerat, att båten sedan börjat brinna och sjunkit under bogsering i en storm.

Första bilden som sägs visa den brinnande robotkryssaren Moskva dök upp på Twitter i går söndag. Överstelöjtnant Joakim Paasikivi säger:

– Jag är ingen sjömilitär expert, men att det är ukrainska robotar tror jag vi kan sluta oss till. Enligt bilden förefaller det vara hål i fartygets sida. Och de ryska uppgifterna om att det varit en storm verkar inte stämma.

Det ryska försvarsministeriet uppgav till att börja med att alla besättningsmän evakuerats. Men allt fler uppgifter om döda besättningsmän från oberoende ryska medier motsäger det påståendet. Totalt ska minst 40 personer ha dött, enligt en släkting till en matros på Moskva.

”Viger mitt liv för att sanningen ska segra”

Värnpliktige fartygskocken Jegor Sjkrebets, 19, är en av de döda, enligt ett Vkontakte-inlägg av pappan Dmitrij Sjkrebets:

– Det hette att hela besättningen evakuerats. Det är en lögn! En naken och cynisk lögn, skriver han och berättar att fartygets kommendör meddelat att sonen är saknad.

– Jag frågade honom varför ni officerare lever medan min son, en värnpliktig soldat, dog. Det där slöddret ska inte få tysta ner den här hemska tragedin. Jag är beredd att viga mitt liv för att sanningen ska segra, skriver pappan enligt tidningen Meduza.

Enligt andra medier har även löjtnanten och elmekanikern Ivan Vachrusjev, 41, och värnpliktige matrosen Mark Tarasov dött.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi är inte förvånad över att döda rapporteras som saknade till anhöriga:

– Det har ju stiftats en lag i Ryssland om att alla militära förluster är hemliga. Det verkar vara ett mönster att man inte vill ha offentliga förlustsiffror, säger han.

Dmitrij Sjkrebets och numera döde sonen Jegor Sjkrebets, som var värnpliktig kock ombord på robotkryssaren Moskva.

”De sårade har avslitna ben och armar”

Mamman till en matros som överlevde robotattacken mot den ryska Svarta havs-flottans flaggskepp Moskva säger till tidningen Novaja Gazeta Europa:

– Han berättade att kryssaren träffades från land. Branden utbröt inte av sig själv. Han ringde mig och grät, på grund av det han sett. Det var hemskt. Omkring 40 människor dog. En del personer är saknade. Och stora mängder är skadade. De sårade har avslitna ben och armar, för det var så kraftiga explosioner, säger den anonymiserade mamman till tidningen.

Ukrainska medier rapporterade först att fartygets kommendör Anton Kuprin var död. Men den 16 april publicerade ryska försvarsministeriet en video där kommendören syntes. I videon syns också mellan 100 och 150 av Moskvas matroser. Tidigare har båten vid olika tillfällen uppgetts ha mellan 416 och 510 besättningsmän.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi.