Man döms till vård för bombhot mot domstolar

TT

Uppdaterad 2020-06-24 | Publicerad 2020-06-23

På bilden från den 29 augusti i fjol syns poliser som söker igenom en bil i Uppsala i samband med att en stor del av innerstaden spärrades av.

En man i 35-årsåldern har dömts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning sedan han hotat flera domstolar och en nyhetsredaktion, skriver Upsala Nya Tidning.

Mannen skickade i augusti i fjol hotfulla mejl till flera domstolsanställda runt om i landet, samt bombhotade sex domstolar och nyhetsredaktionen. Vid tidpunkten vårdades han på en sluten vårdinrättning för liknande brott, och hade nyligen fått tillgång till internet, skriver tidningen.

Bombhotet mot Uppsala tingsrätt den 29 augusti orsakade störst uppståndelse. Rättens byggnad och grannbyggnader evakuerades och en stor del av innerstaden spärrades av.

Mannen erkände brotten under förhören och även i rättegången i Nyköpings tingsrätt. Han döms för falskt larm, hot mot tjänsteman, olaga hot och överträdelse av kontaktförbud mot en person. Han ska även betala skadestånd till personer som drabbats av hoten.

Följ ämnen i artikeln