Nya namn kan vara aktuella för Stefan Löfvens regering

Publicerad 2014-10-02

I morgon ska Stefan Löfven presentera sin regering för riksdagen.

Flera nya namn finns nu med i spekulationerna för att bli ministrar eller politiska tjänstemän.

Det handlar bland annat om Kristina Persson, Åsa Regnér och Sven-Erik Bucht.

I dag väljs Stefan Löfven Löfven som ny statsminister. I morgon läser S-ledaren upp sin regeringsförklaring i riksdagen och presenterar de ministrar som kommer att ingå i hans koalitionsregering med Miljöpartiet.

En rad namn har länge förekommit i spekulationerna som tänkbara nya ministrar. Enligt vad Aftonbladet erfar finns nu flera nya namn också med i spekulationerna.

Det handlar om Sven-Erik Bucht, 59, tidigare kommunalråd i Haparanda, som i dag sitter i riksdagen och är S landsbygdspolitiska talesperson. Enligt Aftonbladets källor skulle han kunna vara aktuell som landsbygdsminister.

– Det är inget jag känner till i så fall, det tror jag inte, säger Bucht.

Före detta vice Riksbankschef pekas ut

Norrlandsbördiga Bucht är väldigt populär på hemmaplan.

– Men han är ganska okänd i resten av landet. Han skulle vara ett wild-card, säger en källa.

Dessutom nämns andra partiveteraner som varit med förr i S-sammanhang. Den första är Kristina Persson, som har en diger meritlista. Hon har både varit vice riksbankschef och landshövding i Jämtland. Dessutom har hon representerat Socialdemokraterna i både riksdagen och EU-parlamentet. I dag är hon arbetande ordförande för tankesmedjan Global Utmaning.

– Det har jag inga kommentarer till, säger Kristina Persson.

Dessutom nämns Åsa Regnér, 50, som en person som skulle kunna få ett uppdrag i Löfvens regering. Hon var politisk sakkunnig i regeringen när Göran Persson (S) var statsminister och arbetade bland annat på statsrådsberedningen. Mellan 2007-2012 var hon generalsekreterare för RFSU. Hon har efter det bland annat arbetat för UN Women. Regnér har en nära relation till ex-ministrarna Margareta Winberg och Jens Orback.

"Jag har inga kommentarer"

Även hon är fåordig när Aftonbladet når henne.

– Jag har inga kommentarer, säger Åsa Regnér.

Tidigare har dessutom en annan veteran från Persson-eran nämnts i spekulationerna. Det handlar om Dan Eliasson, i dag generaldirektör på Försäkringskassan. Han har tidigare varit statssekreterare i justitiedepartementet. Han har tidigare sagt till Aftonbladet att han inte vill kommentera uppgifterna. Något som dock skulle kunna ligga honom i fatet är att han tidigare anklagats för att ljuga i hopp om att skydda sin närmaste man på Försäkringskassan och sopa allvarliga misstankar under mattan.

Följ ämnen i artikeln