”Vi kan lära oss mycket av USA"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-04

Svenske Kaj följer USA-valet i detalj: ”Det är enormt intressant”

”Vi har mycket att lära i Europa och Sverige av amerikansk politik”, säger Kaj Thomsson, nationalekonom och forskare på universitetet i Yale.

USA laddar för ett avgörande i nomineringsracet i det amerikanska presidentvalet.

En av de som följer processen med största intresse är svenske Kaj Thomsson, nationalekonom och forskare vid Yale.

– Det är extremt svårt att vara här och inte vara intresserad av amerikansk politik just nu, säger han.

Hans intresse för primärvalet och den amerikanska politiken är både akademiskt professionellt och personligt. Till vardags forskar han i nationalekonomi vid universitetet Yale i New Haven norr om New York, men även på fritiden kretsar mycket av hans liv kring amerikansk politik just nu.

Han har besökt valmöten och sett kandidaterna live, jämfört deras politik och framtoning.

Stora skillnader

– Det som gör det här valet så enormt intressant är bland annat att skillnaderna mellan kandidaterna och partierna är så stor den här gången, och även att kandidaterna själva är spännande, säger han.

I ett mer grundläggande perspektiv anser han att vi i Sverige och Europa har mycket att lära oss av USA.

– USA är i någon mening ett experiment som vi borde kunna lära oss mycket av. Det är en federal struktur där man har en lång historia av exempelvis omfattande invandring och privatisering av välfärdssystem, och där man har en längre tradition av personval, som blir vanligare och vanligare i Sverige också.

Stort intresse

Traditionellt har vänsterpolitiker i Europa inställningen att USA inte har någonting värt att ta efter, medan högerpolitiker ofta överdriver de positiva sidorna med USA.

– Jag försöker föra fram bilden att det finns både bra och dåliga lösningar som vi borde kunna lära oss av. Jag hoppas att diskussionen om USA ska komma ner på en mer sansad nivå.

Just nu handlar nästan allt i den amerikanska politiken om vem av Hillary Clinton och Barack Obama som ska bli demokraternas kandidat i presidentvalet. Och intresset är rekordstort både i USA och världen.

Texas avgör

– Om Obama får nomineringen, vilket är ganska troligt just nu, så tror jag att intresset kommer att hålla i sig. Han står för något nytt och har dragit enorm publik vart än han framträtt. Han fyller hockeyarenor med skrikande 20-åringar och har haft en miljon människor som har donerat pengar till hans kampanj.

När det gäller kvällens – nattens, svensk tid – val så kommer Texas att bli avgörande, tror Kaj.

– Hillary skulle behöva vinna både Ohio och Texas för att kunna måla upp bilden av att hon har gjort comeback i racet trots att Obama har haft så mycket mer kampanjpengar att satsa. Men om Obama skulle vinna i Texas, så tror jag att det i praktiken är avgjort till hans fördel.

I tidigare opinionsmätningar har Hillary Clinton haft mest stöd i Texas. Men nu har Obama knaprat in försprånget och det är helt jämnt i de färskaste undersökningarna.