Livsmedelsverket: Oklart om hallonen orsakat magsjukan

Publicerad 2015-05-07

Livsmedelsverket är nu klara med den första provanalysen av de frusna hallon man misstänkte orsakade magsjukeutbrottet på äldreboendet i Ljungby.

Resultatet visar att det inte finns någon smitta av calicivirus, uppger Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket är nu klara med den första analysen av de frusna hallon som misstänks ha orsakat ett magsjukeutbrott på äldreboendet i Ljungby.

Provanalysen visar att det inte finns någon smitta av calicivirus eller norovirus, uppger Livsmedelsverket.

– Vi fick analysresultatet muntligt av livsmedelsverket. Resultatet visar att det inte finns några spår av calicivirus, säger livsmedel- och hälsoskyddsinspektören Josef Larsson.

"Hallonen är troligen smittkällan"

Ytterligare en bärsort ska analyseras – från en annan batch av frysta bär från Ljungby äldreboende. Ett svar väntas komma i början på nästa vecka.

– Men vi vidhåller att hallonen troligen är smittkällan, säger Josef Larsson.

Han menar att det är svårt att upptäcka låga värden av calicivirus.

– Den här analysmetoden klarar inte alltid av att detektera så små värden. Det kan också vara så att väldigt få hallon var förorenade i påsen. Det räcker med att ett par är det för att man ska smittas. Det är därför inte säkert att de analyserat just dessa bären, säger Josef Larsson.

Tre personer har avlidit

Totalt har tre personer på äldreboenden i Ljungby avlidit i sviterna av misstänkt matförgiftning, samtliga över 85 år. Även ett 70-tal personer inom kommunens äldrevård insjuknade efter att ha ätit en dessert gjord på de aktuella bären.

Enligt livsmedelsverket ska bären kokas innan de äts. 

Polisen i Kronoberg har upprättat en egen anmälan och inlett en förundersökning för vållande till annans död.