Ytterligare en död av misstänkta hallon

Publicerad 2015-05-05

Matförgiftningarna på äldreboenden i Ljungby har krävt ännu ett dödsfall

Ytterligare en person har avlidit i misstänkt matförgiftning i Ljungby.

Polisen har inlett en förundersökning.

Totalt har tre personer på äldreboenden i Ljungby avlidit i sviterna av misstänkt matförgiftning, samtliga över 85 år.

Inga nya fall har rapporterats.

Än så länge vet man inte vad utbrottet av magsjuka beror på eftersom provanalyserna inte är färdiga förrän på torsdag.

Polisen i Kronoberg har upprättat en egen anmälan och inlett en förundersökning för vållande till annans död.

Behöver inte vara ett brott

– Det är helt rutinmässigt, säger kommissarie Ola Severinsson.

– Vi är skyldiga att utreda oklara dödsfall. Vi har begärt rättsmedicinsk obduktion för att få veta vad dödsorsaken är.

Även om dödsfallen konstateras bero på smitta av något calicivirus behöver det inte vara något brott.

– Att man brustit i rutiner eller slarvat i köket är inte brottsligt.

Ser över rutiner

Enligt livsmedel- och hälsoskyddsinspektör Josef Larsson pågår arbetet med att se över rutinerna i köken för fullt.

– Frågan är hur tydliga Livsmedelsverket varit med sina rekommendationer.

Det står väldigt tydligt att frysta hallon bör kokas i en minut, särskilt om de ska serveras till barn eller äldre.

– Det är det ordet ”bör” som gör det besvärligt, ska man eller ska man inte?

Vad har kommunen själv för direktiv när det gäller frysta hallon?

– Vi påpekar alltid att hallon ska kokas innan de serveras.

På torsdag väntas proverna vara analyserade.

– Det är inte säkert att vi kommer att få något svar. Det är så lite som behövs för smitta, det kan räcka med ett enda hallon, säger Josef Larsson.

ANNONS