Så här protesterar SD mot ny lag

Uppdaterad 2013-05-05 | Publicerad 2013-05-04

Så här protesterar Sverigedemokraterna i Skåne mot att papperslösa flyktingar får rätt till akuttandvård från 1 juli.

Men partiledningen blev rasande och bilderna försvann.

– Det är rasism som strider mot allt vad nolltolerans är, säger en SD-politiker.

Från och med 1 juli ska papperslösa flyktingar bland annat få rätt till akuttandvård. Sverigedemokraterna har dragit i gång en kampanj mot reformen som regeringen och Miljöpartiet står bakom. I SD Syds nyhetsbrev som skickades till medlemmarna för några dagar sedan publicerades bilder på leende tandlösa människor och frågan "varför är dom så glada?". Svar: det är snart 1 juli.

Partiledningen blev rasande

Källor till Aftonbladet uppger att SD-ledningen blev rasande när de såg bilderna. En rasistskandal till, dessutom i ett av sina starkaste fästen, är knappast vad partiet behöver.

– Många blev upprörda. Vi ska ju ha nolltolerans mot sådant här, säger en SD-källa.

Nu har "fototävlingen" plockats bort från nyhetsbrevet som kan laddas ned från SD Syd:s hemsida.

Vem som gav ordern att ta bort bilderna vill SD:s pressekreterare Martin Kinnunen inte svara på.

– Sverigedemokraterna centralt tycker inte att det var ett bra skämt och det förde man fram till distriktet lokalt, säger han.

Hur tror du att bilderna kan uppfattas?

– Det väcker dåliga associationer. Det är ingenting jag vill utveckla. Men det kan tolkas som rasistiskt, till exempel, säger han.

Hur rimmar det här med er nolltoleranspolitik?

– Vi har ingen nolltolerans mot dåliga skämt. Den handlar om att partiet inte accepterar haveristiskt beteende och extremism, säger Martin Kinnunen.

Ville väcka debatt

Den som är ansvarig för nyhetsbrevet är Lars-Johan Hallgren, SD:s gruppledare i region Skåne. Han vill inte låta sig intervjuas på telefon med hänvisning till att han blev felciterad i en annan tidning.

Vad var ert syfte?

– Vi försökte hitta en väg att på ett effektfullt sätt väcka debatt genom att illustrera det kommande dåliga förslaget och när de ser bilderna och läser texten så går vårt budskap tydligt fram, skriver han i ett mejl.

Insåg att bilderna kan missuppfattas

Hur rimmar det här med er "nolltoleranspolitik", eftersom även vissa inom ditt parti upplever bilderna som rasistiska?

– Jag kommenterar inte vad vissa säger inom mitt parti och då bilderna inte är publicerade i rasistiskt syfte så är det väl i linje med mitt partis nolltoleranspolitik.

Varför har ni tagit bort bilderna?

– Syftet med kampanjen var att väcka debatt i frågan vilket vi anser att vi har lyckats med, men vi insåg samtidigt att bilderna kan missuppfattas så vi valde att ta bort dem från det nyhetsbrev som vi publicerade för allmänheten på vår hemsida och Facebook.